Élet-Stílus

Vetélés rossz implantátum miatt?

Ipari szilikonnal töltött PIP implantátumait okolja gyermeke haláláért egy fiatal nő.

Suzanne 26 évesen, 2007 áprilisában feküdt kés alá egy igényes magánklinikán, hogy megnagyobbítsa melleit. A műtét után közvetlenül úgy gondolta, minden egyes fontot megért a műtét: ellentétben a korábbiakkal végre nőiesen és magabiztosnak érezte magát.

A problémái ezután kezdődtek, az addig tökéletesen egészséges nő, aki korábban már problémamentesen kihordott egy gyermeket, szinte állandóan beteg volt. Megmagyarázhatatlan, újra és újra fellángoló mellkas-, torok- és fülgyulladásoktól szenvedett.

Összefoglaló a PIP (Poly Implant Prothese) botrányról
– 2010. március 29.: a francia egészségügyi hatóság visszavonja a PIP implantátumok forgalmazási engedélyét
– egyúttal visszahívja a 2001. után gyártott és forgalomba került, de még nem beültetett implantátumokat (Magyarországról is)
– a cég vezetője ellen kereskedelmi csalás és egészségre veszélyes termékek forgalmazása miatt eljárás indul
– a hatóság kiderítette, hogy az implantátumok nem orvosi tisztaságú szilikonnal vannak töltve
– a botrány Nagy-Britanniában robbant ki, itt értékesítették a legnagyobb számban (40.000 db) az olcsó implantátumokat
– a kimutatások szerint 2006 óta minden 14. implantátum kiszakadt

Ennek ellenére 2008-ban újra teherbe esett, és bár szörnyű tünetek kínozták egész terhessége alatt – őrjítő, az egész testére kiterjedt viszketés, hányinger, fejfájás, migrén – alapvetően boldog volt a terhessége miatt. 27 hetes volt, amikor váratlanul elfolyt a magzatvize és megindult a szülés: csak a kórházban sikerült a folyamatot leállítani. Az orvosok folyamatosan figyelték Suzanne-t és babáját, de mindent normálisnak találtak.

5 nappal ezután a baba váratlanul meghalt és az orvosok se találtak magyarázatot arra, hogy miért. Egy évvel később, amikor Suzanne-t hányással és magas lázzal vitték kórházba, terelődött a figyelem az implantátumra. Kiderült, hogy megsérült és szilikont engedett a nő szervezetébe, szinte azonnal eltávolították.

Rákot okoz az ipari célra szánt szilikon?
„Az orvosi célra szánt implantátumokhoz használt szilikon humánbarát, vagyis szigorú szabályozás mellett, egy speciális – nem mellesleg költséges – eljárással készül, hogy mentesítsék az összes olyan szennyező anyagtól, ami az emberi szervezetre veszélyes lehet. Ennek ellenére még a legnagyobb szilikongyártók is azt javasolják, hogy az anyag a lehető legrövidebb ideig érintkezzen az emberi szövetekkel.” – mondta el a Hír24-nek Sári Gábor, a Sári Szilikonfeldolgozó Kft. ügyvezetője.
„Az ipari célra szánt szilikongél jóval olcsóbb, ezekbe azonban a gyártás közben kerül és marad is szennyező anyag, például szilikonolaj-származék. Ha ezek a szervezetbe kerülnek és ott huzamosabb ideig érintkeznek a szövetekkel egyfajta belső mérgezésért felelnek, betokosodnak és gyulladásokat okoznak, szélsőséges esetben komolyabb szövődményeket, akár rákot is.” A szakértő szerint az ilyen szilikont egészségügyi célra nem, csak tömítő- és kenőanyagként, matracok alapanyagaként szabad használni.

Az, hogy Suzanne is az ipari szilikonnal töltött implantátumokból kapott – amik állítólag súlyosan mérgezőek az egészségre – csak később derült ki. A fiatal nő azóta a mérgező anyagot okolja azért, hogy 4 éve elvetélt és most elszánta magát arra, hogy a bíróságon keresse tovább az igazát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik