Élet-Stílus

Újabb remény a babára váróknak

Friss kutatás is igazolja, hogy napi 2-3 csésze zöld tea jelentősen növeli a teherbeesés esélyét.

A Boston Egyetem kutatói nem csak és nem kizárólag a zöld tea hatékonyságára voltak kíváncsiak: azt vizsgálták, hogy van-e kapcsolat a koffein és a teherbeesés között. Kiderült, hogy több, mint azt korábban gondolták.

Az erre vonatkozó vizsgálatban – a nyomonkövethetőségük miatt – 3600 olyan dán nő életét kísérték figyelemmel, akik aktívan próbáltak teherbe esni. Mint kiderült, azok, akik naponta ittak zöld teát, 27%-kal növelték saját esélyüket a babára, ezzel szemben azok, akik kólát vagy szénsavas üdítőt ittak tea helyett, 20%-kal rontottak az esélyeiken.

A szakemberek – köztük Elizabeth Hatch professzor, kutatásvezető – ezek mellett megvizsgálták a kávéfogyasztás és a teherbeesés közötti kapcsolatot, de úgy tapasztalták, az egyik legnépszerűbb élénkítőnek semmilyen bizonyítható hatása nincs a teherbeesésre.

Hatch professzor elmondta, bár az eredményeik biztatóak, a zöld teát ettől függetlenül sem nevezné csodaszernek, azt pedig pláne nem javasolja, hogy gyermekáldásra váró 35-40 éves nők szakszerű orvosi vizsgálat helyett zöld teát kezdjenek inni. Hozzátette, a fogantatásra a zöld tea mellett számos külső tényező is lehet kedvező vagy épp kedvezőtlen hatással: például az életmód, a stressz vagy a káros szokások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik