Élet-Stílus

Házi kencék, profi kozmetikumok – melyik a jobb?

Ha jó volt nagyanyáink bőrének a reszelt uborka meg a nyers krumpli, akkor nekünk miért nem? Mi jut be a bőr mélyebb rétegeibe?

A bőr alapvető védelmi funkciója, hogy lehetőleg semmit ne engedjen be a szervezetbe, ez az oka, hogy ha bemegyünk a tengerbe, akkor nem “szivárog be” a tengervíz a testünkbe, illetve ha magunkra öntjük a levest, akkor nem “ázunk be”. A szaruréteg tömör, és csak nagyon kevés dolog áramlását engedi, például engedi kifelé a víz párolgását. Emiatt viszont a bőrünk kicserepesedhet, kiszáradhat.

Tipp: A bőr hidratáltságát helyreállítani kizárólag kívülről lehetetlen. Igyon elegendő (napi legalább 2 liter) folyadékot, fogyasszon kevesebb kávét és alkoholt!

Az arcunkra kent zöldségeknek, gyümölcsöknek is gátat képez a bőr: az így készített pakolások összetevőinek nagy részét nem engedi át a szaruréteg, így az illatos, jól hangzó, ehető hatóanyagok csak a hám legfelső részéig jutnak el. Ám a kezelendő probléma (például ráncosodás, vízhiány, mitesszer) kezelése gyakran a mélyebb rétegekben igazán hatékony.

Ha csak a bőr felületét szeretnénk hidratálni, akkor az könnyű. A bőr szarurétegébe (ez a legfelső réteg) vizet juttatni nem nehéz feladat. A bőrápoló emulziók vizes fázisa nagyon rövid idő alatt képes pótolni a bőr elveszett nedvességtartalmát. Csakhogy ez a kedvező hatás rövid ideig tart, mert a bőrből hamar elpárolog a víz.

Jó tudni! A tudományos bőrápolás segítségével helyreállítható a bőrben lévő nedvesség- és lipidtartalom helyes aránya, emellett pedig az ideális pH-érték is. Az összetevők helyreállítják a károsodott bőrt, így védenek a betegségek kialakulása ellen.

A profi kozmetikumokban található vízmegkötő anyagok azonban megakadályozzák a víz elpárolgását, és a jobb felszívódás miatt tovább tartják hidratált állapotban a bőrt. A házi pakolások, az interneten keringő, élelmiszerekből keverhető arcápoló kencék hatóanyagai általában megrekednek a bőr legfelső rétegében, így kevéssé hatékonyak.

Előnyük persze, hogy a hűtőszekrényből elővéve frissen készíthetőek, jó illatuk van, meg is lehet enni őket. A pakolással arcunkon negyed-fél órát pihenni kell, már ez is jó hatással van a közérzetünkre. Ám ha hatékony bőrápoló készítményt szeretnénk használni valamilyen bőrproblémára, akkor jobban tesszük, ha szakemberrel konzultálunk, és bőrtípusunknak megfelelő készítmény segítségével a bőr mélyebb rétegeibe juttatjuk be a hiányzó anyagokat.

Ha a bőr zsírtartalmának helyreállítása a feladat, akkor is van megoldás, ugyanis egyes összetevők alkalmazásával legyőzhető a hámréteg ellenállása, amit barriernek hívnak. A ráncok kialakulása ellen felületen ható készítményekkel védekezni elég reménytelen feladat. A profi krémek a bőr természetes Q10-koenzimjével egyező kémiai szerkezetű hatóanyagot tartalmaznak, így a bőr könnyen beszívja és hasznosítja azt.

Hogy mi van a zöldségekben, a gyümölcsökben, a krémekben és milyen mellékhatásai lehetnek a saját magunk által kikevert kencéknek, ide kattintva megtudhatja.

Forrás:

Házi kencék, profi kozmetikumok – melyik a jobb? (Házipatika)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik