Élet-Stílus

Mit mond rólunk a ruhánk?

Hihetetlen, de kifecsegi a legbelső érzéseinket és gondolatainkat, amiket mások elől inkább elrejtenénk.

Belegondoltunk már abba, hogy vajon mi alapján választjuk ki a ruháinkat? Hogy miért döntünk az egyik és nem a másik ruhadarab mellett? Egy amerikai klinikai pszichológus, dr. Jennifer Baumgartner évek óta tanulmányozza az öltözködési szokásokat, a közelmúltban pedig könyvet is írt arról, mi mindenről árulkodik a szekrényünk tartalma.

A szakember azt mondja, elsősorban a nőknél a személyiségről, az aktuális hangulatról, sőt a legbelső vágyakról is rengeteget elárul az, mit viselnek éppen. „Elnyomott érzésekről és visszatérő gondolatokról tudhatunk meg többet: ehhez elég csak reggelente belepillantani a tükörbe” – mondta.

A 34 éves szakember szerint például a túl mély dekoltázs arról árulkodik, hogy az illető hataloméhes, és szinte bármit megtenne azért, hogy irányítása alá vonja a környezetében élőket, míg a túl sok ékszer egyszerre jelenthet bizonytalanságot és financiális nehézségeket is. És, hogy mit jelent az, ha valaki nő létére inkább a férfias öltözéket preferálja? Az öltözködési specialista szerint ez azt jelzi elsősorban a főnökök felé, hogy ők a nőiességüket inkább gyengeségnek, mintsem felhasználható fegyverként értelmezik.

Baumgartner úgy véli, annak ellenére, hogy a nők egyre tudatosabbak az öltözködés terén is, jobban oda kellene figyelniük, mert a többség még mindig hibázik ezen a területen. Ráadásul nem ritka az sem, hogy valaki folyton ugyanazokat a hibákat kövesse el. És, hogy mik ezek a leggyakoribb hibák?

1. Csak az ismert márkák és tervezők kollekcióit hajlandóak megvenni.
2. Csak elegáns, irodába való öltözéket hordanak.
3. Sokan beleragadnak egy stílusba, így a ruháik nem követik az életükben zajló változásokat.
4. A testi adottságokat figyelmen kívül hagyják, rossz testrészt hangsúlyoznak.
5. Hagyják, hogy a média befolyásolja az öltözködésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik