Élet-Stílus

A sikeres házasság 5 titka

A szerelem gyakran nem elég - ezt az pontosan tudja, aki már túl van egy vagy több váláson. A sikeres, boldog és hosszú házasságot tudományos oldalról is megközelíthetjük!

Egy nemrég publikált kutatásból kiderült, az első házasságoknak mindössze fele éri meg a huszadik évfordulót, és jóval több végződik válással, mint néhány évtizeddel korábban. Bár csodaszer nincs, a szakemberek szerint van néhány “trükk”, amivel bebiztosíthatjuk, hogy minél tovább boldog lehessen a párkapcsolatunk.

1. Költsünk ugyanannyit!

Talán a legtöbb vita az anyagi kérdések miatt robban ki egy párkapcsolatban, ezért a szakemberek azt tanácsolják, keressünk magunknak olyan partnert, akinek hasonlóak a költési szokásai és a pénzhez való hozzáállása. A University of Michigan gazdasági kutatója, Scott Rick és társai 1000 házas és egyedülálló egyénnel készített felmérést, melyből kiderült, hogy leggyakrabban azokhoz vonzódunk, akik költési szokásai a miénkkel szemben állnak, ám hosszabb távon mégis azzal vagyunk boldogok, aki hozzánk hasonlóan spórolós vagy könnyelmű.

2. Bújjunk össze sokat!

Az intimitásnak, szexuális együttlétnek megszámlálhatatlan pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul segít csökkenteni a stresszt és még a szorongó, ideges személyiségű embereket is “lenyugtatja”. Természetesen érdemes hasonló libidójú partnert választani, de a szakemberek szerint csak a szexuális különbözőségek miatt nem érdemes elválni: idővel ugyanis javulhat az együttlétek minősége! Egy néhány évvel korábbi felmérésből ugyanis kiderült, hogy az 50-es éveinkben járók elégedettebbek a szexuális életükkel, mint a 30-40 évesek.

3. Válasszuk meg jól a szavainkat!

A szakemberek szerint a két legfontosabb szó egy házasságban a “köszönöm” és a “mi”: ezekkel ugyanis megmutathatjuk a hálánkat és az elkötelezettségünket a házastársunk felé. Egy 2007-es amerikai kutatásból kiderült, hogy azok a párok, akik ki is mondták, hogy hálásak a másiknak (azaz, megköszönték, amit a másik tett értük), kiegyensúlyozottabbak és elégedettek voltak, mint azok, akik elfeledkeztek erről. Egy másik, 2009-es kutatás pedig megállapította, hogy azoknál a pároknál, ahol többet használták a többes szám egyes személyt (mi, miénk), ritkábbak voltak a viták és a veszekedéseket sem kísérte annyi stressz, mint azoknál, akik inkább az én, te, enyém, tied szavakat használták.

Kattintson ide, ha kíváncsi, mitől lehet még egy házasság életre szóló.

 

Forrás: 
5 tipp a sikeres házassághoz (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik