Élet-Stílus

Országszerte rendezvényekkel ünneplik a vizet

1992-ben, egy Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencián dőlt el, hogy március 22. a víz napja lesz.

A világnap egyik legfőbb célja az, hogy felhívja a figyelmet a víz fontos szerepére az életünkben, amit olykor hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Pedig a víz a szervezetünk egyik legfontosabb eleme, enélkül nem létezne élet, arról nem is beszélve, hogy az emberi szervezet is legnagyobb részben vízből áll.

Az emberek évezredek óta fogyasztják és bíznak gyógyító erejében. A feljegyzések szerint például már a bronzkorban is használták a források vizét, később a görögök és a rómaiak is meleg forrásvízben fürödtek és szénsavas vizeket ittak.


Vízközelben világszerte – A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: AFP

Magyarország természeti adottságainak köszönhetően édesvízi nagyhatalom. Gazdag forrás-, ásvány- és gyógyvizekben, ráadásul az országban egyedülálló módon a vezetékes víz is kiváló minőségű. Hazánk különleges helyzetét annak köszönheti, hogy az üledékes kőzettömeget és az abba zárt vizet nagyobb mértékben járja át a hő, mint a földön máshol. Emiatt sok a hévízlelőhely és sok az ásványi anyag az ásványvizekben.

A víz világnapján az elmúlt évhez hasonlóan a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Állat- és Növénykert közös rendezvényt tart a Városligetben: A kicsiket és a nagyokat az állatkert szombaton és vasárnap „mulatságcseppekkel” várja. A világnap alkalmából színes programokkal készülnek a legnagyobb budapesti fürdők is, ahogy az ország többi városában, így Győrben, Zalaváron, Gyöngyösön és a Kis-Balaton környékén is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik