Élet-Stílus

Nem baj, ha a gyerek túl sok Harry Pottert néz

A varázslótanonc mellett a Télapó, a Jézuska, sőt még a húsvéti nyuszi is kedvezően befolyásolja a gyerek fejlődését.

Arra, hogy felmérjék, van-e a gyerekek fejlődésére bármilyen hatása a rajzfilmfiguráknak, a varázslóknak, a boszorkányoknak vagy épp a Mikulásnak, elsőként a Lancaster Egyetem kutatói vállalkoztak. Vizsgálatukból kiderült, hogy például a Harry Potter-filmek kreatívabbá tehetik a gyerekeket.

A kutatók egyébként arra a kérdésre kerestek választ, hogy létezik-e kapcsolat a mágikus gondolkodás és a kreativitás között a 4-6 éves gyerekeknél. Hogy ez kiderüljön, a kutatásban résztvevő 52 iskolai előkészítős gyereket két csoportra osztották: a kicsik egy csoportjának ezután levetítettek két 15 perces részletet a Harry Potter és a bölcsek köve című filmből, míg a többieknek nem.

Azok, akik látták a részletet, a következő három vizsgált területen jobban teljesítettek, mint a másik csoport tagjai. A szakemberek szerint a mágikus gondolkodás lehetővé teszi, hogy a gyerekek fantasztikus képzeletbeli világot alkossanak, és ennek megfelelően sokszínűbben lássák a világot.

Mint kiemelték: a kutatás eredményei arra utalnak, hogy a varázslatról szóló könyvek és videók növelhetik a gyerekek képzelőerejét és kreatívabb gondolkodásra taníthatják őket. Végeredményben ahelyett, hogy csak szórakoztatásra használnák, “a mágikus gondolkodást úgy is fel lehet fogni, mint alternatív forrást a gyerekek képzeletének és eltérő gondolkodásának fejlesztésére” – jelentették ki a szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik