Élet-Stílus

A hajukból fizetik a számlát

Szőke, barna vagy vörös, egyre megy. Ma már a hosszú copfokból is lehet pénz.

Amanda Golding, egy kétgyermekes brit édesanya 20 év után döntött úgy, hogy megszabadul hosszú, szőke tincseitől. Mindezt nem egy betegség miatt és nem is azért, mert megunta volna a hosszú hajat, egész egyszerűen azért, hogy két kisfiának megvehesse azt az ajándékot karácsonyra, amit kinéztek.

Hiába van Amandának és párjának is munkája, a csekkek befizetése mellett az ajándékra már nem futotta volna, így az asszony végül elszánta magát. Saját elmondása szerint először nagy sokk volt a tükörből látni, ahogy a fodrásza megszabadítja éveken keresztül növesztett tincseitől, ettől függetlenül nem bánta meg. Mint elmondta, bízik benne, hogy visszanő.

A fiatalasszony egyébként nem az egyetlen, aki Nagy-Britanniában úgy gondolta, hogy a hajából csinál pénzt. Az országban az elmúlt 10 évben ugrásszerűen megnőtt a kereslet az igazi haj iránt: 2000-ben még csak 19 millió fontnyi összeget áldoztak a nyersanyagra. Ez a szám 2010-ben már 45,6 millióra nőtt.

A hajat begyűjtő és aztán elosztó cégek átlagosan 100 fontot fizetnek egy hosszú copfért, de az árat befolyásolja a copf súlya, minősége és színe is. A legkelendőbb természetesen a lágy, dús és skandináv szőke haj, ez ugyanis ritkaság, ellentétben a barna vagy épp a fekete színnel.

Nem akármilyen hajat vesznek be:
– fontos, hogy a tincset lófarokba fogva vágják le a hajgumi fölött
– tiszta fóliába csomagolva kell elpostázni
– ez azért nagyon fontos, mert a szakemberek később csak így tudnak belőle parókát készíteni

Ajánlott videó

Olvasói sztorik