Élet-Stílus

Fogyókúra a gyerekkel

Ha a gyerek túlsúlyos, akkor az egész családnak fogyókúrázni kell, a kicsi ugyanis sose fogja önmagától a salátát választani a kóla vagy a csoki helyett.

Magyarországon az elmúlt húsz évben minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. A hazai és nemzetközi felmérések szerint az elmúlt évben a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt. Az elhízás következtében a gyermekek közt is egyre gyakoribb a felnőttekre jellemző betegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség.

A gyermekkori súlyproblémák hátterében az esetek döntő többségében az áll, hogy a gyerek többet eszik, és kevesebbet mozog, mint amire szüksége van. Természetesen örökletes tényezők befolyásolják az anyagcsere sebességét, és a táplálék hasznosulását, de amikor kövér szülőknek kövér gyerekük van, az öröklött tényezők mellett bizony a család életmódjára, étkezési szokásaira, szabadidős tevékenységére is érdemes odafigyelni. Nagyon ritkán (az esetek kevesebb, mint 1%-ában) idegrendszeri elváltozások, a mellékvesekéreg és a pajzsmirigy működési rendellenességei állhatnak a túlsúly mögött, ezen állapotokhoz azonban olyan kísérő tünetek társulnak, amelyek megkönnyítik a helyes diagnózis felállítását.

Valóban kövér?

A túlsúly megállapítására sokféle, többé-kevésbé bonyolult módszer van. Az egyik legegyszerűbb és igen jól használható a testtömegindex (BMI), ami a testtömeg osztva a testmagasság méterben mért négyzetével. (egy 25 kg-os 130 cm magas gyermek BMI-je: 25:(1,3X/1,3)=14,79 kg/m2). Azon gyerekek, akik értékei a 75-öt meghaladják, fokozott odafigyelést érdemelnek, a 90-es felettiek túlsúlyosnak, a 97-es felettiek kövérnek tekintendők.

 

Hogyan kezdjünk neki?

Semmiképpen nem úgy, hogy elvesszük a gyerek kedvenc ételeit és elzavarjuk sportolni. Példamutatással és jó ütemben végzett étrendbeli és életmódbeli változásokkal lehet csak célt érni.
Ügyeljünk arra, hogy a fogyókúra ne legyen nagyon szigorú! Egyrészt azért, mert a gyerek nem fogja betartani, másrészt pedig azért, mert a fejlődő szervezetnek bizonyos mennyiségű tápanyagra elengedhetetlenül szüksége van. A gyermek adjon le lassan, de egyenletesen kilóiból. Ha hirtelen sokat fogy, akkor a jojóeffektus jegyében – akárcsak a felnőttek – hamar visszaszedi a gyorsan leadott kilókat.

 

És, hogy mi a sikeres diéta titka? Mikor kell szakemberhez fordulni? Kattintson ide és választ kap.

Forrás:
Fogyókúra a gyerekkel (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik