Élet-Stílus

Tavaszi fesztivál, eklektika, naprendszer, élményfürdő

Négy nap Kecskeméten.

Forradalmi négynaposnak nézünk elébe, utcára vonul majd aki azt látja fontosnak és utazni fog, aki pedig azt. Állást nem foglalunk ezúttal sem, mindenki tegye azt, amit jónak lát. A hír rovatainkban számos leírást találhat magának mindenki, aki vonulni akar, épp ezért mi most az utazás részére koncentrálunk ebben a cikkben.

Méghozzá egy igen ismert célpontot fogunk javasolni a kedves olvasónak, Kecskemétet. Ebben a négy napban ugyanis – számos más várossal egyetemben itt is – kezdetét veszi a Tavaszi Fesztivál, ami egészen április elejéig szórakoztatja a helyi lakosokat és az erre járó turistákat.


Pályi János és Vitéz László is ott lesz a fesztiválon – Fotó: palyijanos.hu

Egy olyan városban, ahol a kultúra alapmotívum, ott még egy tavaszi fesztivál is különleges. Számos csodás helyszínen a kultúra szinte minden ága képviselteti magát a bábszínháztól, a koncerteken át, a filmen keresztül, a képzőművészetig, irodalomig, táncművészetig, egyszóval minden lesz itt egy hónap alatt. A fesztivál részletes programját ezen a linken lehet megtekinteni és ez majd segít megkönnyíteni a döntésünket is, hogy a város mely nevezetességét vegyük épp szemügyre.


A Fő tér – Fotó:  wikipedia.org

Most pedig koncentráljunk magára a városra. Kecskemét egyik legfőbb vonzereje talán pont az eklektikusságában van. Ennek megtapasztalásához elegendő csak megállnunk az egykoron piacként működő Fő tér közepén és onnan körbe nézni. Az Alföld legnagyobb, copf stílusú temploma, a Nagytemplom mellett itt találhatjuk a XIV. században román stílusban épült, később gótikus és barokk stílusjegyekkel is díszített Barátok templomát is, amely mellett helyet kapott a Kodály Intézetet is. Körbenézve azonban találunk még néhány tornyot, például a kora barokk stílusú Református templomét. A tér igazi gyöngyszeme azonban a magyar szecessziós építészet egyik legszebb alkotása, a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült Városháza, melynek erkélyéről harangjáték dallama lengi be az egész teret.


A szecessziós Városháza – Fotó: orszagalbum.hu

A fesztivál egyik helyszíneként is működő Cifrapalota a következő szecessziós épület, amelyet vétek lenne kihagyni, és ami egyben a Kecskeméti Képtár otthona is. Szintén kihagyhatatlan a szomszéd sarkon található, a Kiegyezés korában épült mór-romantikus stílusú Zsinagóga épülete is, amely aztán a 70-es évektől kisebb-nagyobb átalakítások után a Technika és Tudomány Házává avanzsált, és ahol egyébként a kedves látogató megtekintheti Michelangelo szobrainak gipszmásolatait is.


Cifrapalota – Fotó: kecskemet.varosom.hu

Mint azt korábban írtam a város és kultúra teljesen egybefonódott, mi sem jobb példa erre, minthogy e város szülötte a zenei tanítást – mára már világszinten – megreformáló zeneszerző, zenepedagógus Kodály Zoltán (aki amúgy a mai Vasútállomás épületében látta meg a napvilágot). De megemlíthetjük az itt játszódó Mikszáth regényt, a Beszélő köntöst is, melyben az Eger ellen induló III. Mohamed – miután jól megvesztegették – egy köntöst ajándékozott a város elöljárójának, ami aztán később megvédte Kecskemétet a további török sereg ek pusztításától. Itt született aztán Katona József is, itt tanult Jókai Mór, itt tanult és vándorszínészkedett Petőfi Sándor és sorolhatnánk még jó sokáig.


Az (egykori) Zsinagóga – Fotó: idegenvezeto.eoldal.hu

Persze a szép épületek és a híres szülöttek nyomainak követése mellett a napsütéses időben sétálgatva azért van lehetőség mással is elütni az időt, erre az egyik legjobb lehetőség a Fő tértől a Planetáriumig tartó sétaúton nyílik, ahol végighaladhatunk a teljes naprendszeren, illetve annak méret- és távolságarányos makettjein, ahol a bolygókat bronzból készült köztéri szobrok formájában csodálhatjuk meg.


Egy rézbolygó – Fotó: visitkecskemet.com

Természetesen a négy nap sok idő, így aztán kultúra és tudomány zabálás közben nem árt egy kicsit pihenni is, amire szintén számos lehetőség nyílik az ide látogatók számára, elég csak a Kecskeméti Fürdőt és annak versenyuszodáját, élményfürdőjét megemlítenünk, de javasoljuk még az Arborétum meglátogatását is!


Pihenésre tökéletes – Fotó: kecskemetifurdo.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik