Élet-Stílus

Az évek ránk vannak írva?

Testünk lehet izmos, formás, mozgásunk akár egy gazelláé, szemünk egy sasé, de mégsem tudjuk letagadni a korunkat. Az évek,- akár a fákon az évgyűrűk - a bőrünkön is meglátszanak.

Bőrünk legkülső, egyben legvékonyabb rétege az epidermis. Osztodó sejtekből áll, amelyek folyamatosan pótolják a legfelső réteg külső behatások folytán elhalt sejtjeit. Az epidermisnél vastagabb az alatta található irha (dermis), amely kollagént, elasztikus rostokat és szövetközti anyagokat tartalmaz. A kollagén adja a bőr szakítószilárdságát, az elasztikus rostok a bőr nyújthatóságát teszik lehetővé. A szövetközti tér kitöltéséért a szövetközti anyagok közül a hialuronsav felelős. Az irha védi és támasztja a benne található ereket, idegeket. Vastagsága 0,6 mm-től (szemhéj) 3 mm-ig (talp és tenyér) terjed. Támasztó, védő és párnázó szerepe a bőralatti zsírszövetnek (subcutis) is van, amely lazán köti a bőrt az alatta található struktúrákhoz. E réteg vastagsága függ a rassztól, a kortól, endokrin és tápláltsági állapottól. A testfelületen mindenhol megtalálható, kivéve a szemhéjakat, illetve a férfi nemiszerveket fedő bőrterületet. Izmok is vannak a subcutan szövetben, továbbá vérerek és nyirokerek, illetve számos izzadtságmirigy és hajhagyma is leér idáig.

 

A várható élettartam növekedésével a különféle szervrendszerek, köztük a bőr öregedése egyre inkább előtérbe kerül. A bőr öregedése természetes folyamat, amely mindenkinél jelentkezik, a kérdés csak az, hogy mikor válik szembetűnővé. Az öregedéssel járó változások a bőrön szemmel is jól láthatók. Ezen változások közül különösen a szövetközti térben történő folyamatok fontosak, például csökken a szövetközti folyadék tisztasága, és az idős bőr kevesebb hexózamint, mukopoliszacharidot, kondroitin-szulfátot és hialuronsavat tartalmaz. A hiányuk végül ráncok kialakulásához vezet. A ráncok először a mimikai izmok körül, majd máshol is megjelennek. Sokaknak a keze válik foltossá, mások narancsbőrös combjukat rejtegetik a ruha alatt, a petyhüdt tokákról nem is beszélve. Léteznek persze olyan szerencsés kivételek, akik szinte egész életükben ránctalanok, bársonyos bőrűek maradnak, de sajnos ők vannak kevesebben.

Ha kíváncsi arra, mit tehet, hogy lelassítsa a bőr öregedését, kattintson ide.

 

 

Forrás:

A bőrünk elárul minket (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik