Élet-Stílus

Különleges temetkezési szokás Ausztriában

Kiásott koponyák a sziklafalban.

Adva van egy csodás természeti képződmény, az ausztriai Dachstein. Hatalmas nagy hegy, amire a déli oldalán lévő kabinos lifttel tudunk felmenni a 2700 méteres csúcsra. Felérve körbenézünk és csodás panoráma tárul elénk. Valami ilyesmi:


Fentről nézve minden más – Fotó: Rába Géza

Igen ám, de mi van a hegy másik oldalán? A Dachstein északi lábánál egy csodás tó és mellette egy igazi meseváros helyezkedik el. Hallstatt városkája egy kis barokk ékszerdoboz, amit az Unesco illetékesei is méltónak találtak arra, hogy beválasszák a világörökségek közé. Sőt, annyira szép és különleges, hogy a kínaiak az egész várost lemásolták, mivel szeretnék ők is felépíteni a saját országukban – mint arról korábban már beszámoltunk.


Meseváros – Fotó: wikipedia.org

A település a hegyben található sónak köszönheti létrejöttét, neve is ezt jelenti: a só helye. Ez a sóbánya az egyik fő turistalátványosság is egyben, a másik maga a városka, ami a tó és a bányát rejtő meredek falú hegy között lévő zsebkendőnyi területen épült fel. Apró kis barokk házak, tópart, kicsiny romantikus tér, egy darab (fő)utca, friss levegő. Ezek talán a legjellemzőbbek, és egy különlegesség, a hallstatti temetkezési szokás.


Ház hátán ház – Fotó: Rába Géza

A temetés maga a nyugaton megszokott módon, a koporsó földbehelyezésével történik, ám mivel kicsi a temető és nem tud hova terjeszkedni a meredek hegyoldalban, ezért tízévente kiássák a koporsókat, elégetik a maradványokat, kivéve a koponyát. Azt megtartják, kifőzik,  megfestik és ráírják az elhunyt nevét, majd ezeket a templom melletti sziklába vájt Csontházban helyezik el, a kereszt köré.


Koponyák a kereszt alatt – Fotó: wikipedia.org

Aki Salzkammergut tartomány felé halad, semmiképp ne hagyja ki ezt a Budapesttől mindössze  ötszáz kilométerre lévő kicsiny falut, és ha koponyákra valamilyen oknál fogva nem is kíváncsi, azért egy sétát és sok-sok fényképezést megér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik