Élet-Stílus

Az ember legjobb barátja: négyszer mentett életet a kutya

A súlyos cukorbeteg anyuka életét eddig már négyszer mentette meg cocker spániele.

A 42 éves Carol Miller teljesen kétségbeesett, amikor tavaly májusban egyes számú cukorbetegséggel diagnosztizálták. A betegsége azt jelenti, hogy szervezete saját maga nem tudja előállítani az inzulint, így azt időről időre be kell injekcióznia magának.

A 3 gyerekes édesanya állapota hirtelen lett olyan súlyos, hogy naponta ötször kell magának inzulininjekciót adnia. Ha ezt nem tenné, az is előfordulhatna, hogy diabetikus kómába zuhan. Az East Kilbride-ban élő Carol életét január eleje óta óvja négylábú barátja, Hamish. A cocker spániel korábban egy speciális tréningen vett részt, ahol az oktató azt tanította meg a kutyának, hogyan különböztetheti meg egymástól az alacsony és a magas vércukorszint szagát. (Ez egyébként még Nagy-Britanniában is rendkívüli: hivatalosan ugyanis egy kutyaiskolában sem tanítanak ilyesmit.)

A két állapot különböző testszagként jelentkezik: míg alacsony vércukorszint esetén a verejtéknek sós, addig magas cukorszint esetén édeskés szaga van, amit az emberek nem, a kutyák viszont éreznek. Hamish január óta már négyszer jelezte gazdájának – aki főleg éjszakánként aggódik betegsége miatt –, hogy baj van.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik