Élet-Stílus

4 dolog, amit még nem tudsz a csokiról

Ki hitte volna, hogy a csokoládé nemcsak a hangulatot javítja, hanem jó a fogaknak, sőt az izomlázra is.

Az egyik legnépszerűbb édességről szinte mindenki tudja, hogy finom, jókedvet okoz, mert az agyban boldogsághormont szabadít fel, ahogy azt is, hogy antioxidáns tartalmának köszönhetően még az egészségünket is szolgálja. Azt már kevesebben tudják, hogy felfedezésekor a maják gyógyszerként, az aztékok pedig fizetőeszközként használták.

És bár nehezen hisszük, még emellett is van néhány újdonság a csokoládét illetően. Ezeket gyűjtöttük most össze:

1. Izomláz ellen

Az Alkalmazott Fiziológia című magazinban megjelent tanulmány szerint aktív sportolás után, izomfájdalmak és izomláz ellen proteinturmix és sportital helyett nyugodtan fogyaszthatunk néhány kocka tejcsokoládét. A szakemberek szerint a csoki ugyanis pont ugyanolyan hatásos a kellemetlen tünetek ellen, mint a célzottan ezért készült italok.

2. Nem a hormonok miatt kívánjuk

Felmérések szerint a nők nagy többsége – majdnem fele – sóvárog a csokoládé után, különösen a menstruációja előtt. Bár megnyugtató a menstruációs ciklusra fogni, hogy bizonyos ételeket – például a csokoládét – jobban kívánjuk, szakértők szerint ennek nem hormonális oka van, még akkor sem, ha a statisztikák szerint azokra a nőkre igaz ez különösen, akik premenstruációs szindrómában szenvednek.

Annamarie Kostyk csokoládészakértő szerint a sóvárgás oka egyszerű: a benne található anyagok endorfint szabadítanak fel, emiatt nyugtatnak. Így szerinte az sem csoda, hogy a nők erre a nyugtató ételre vágynak, amikor szörnyen érzik magukat.

3. Nem ébreszt fel

Bár népszerű, mégis csak tévhit, hogy a csokoládé tele van koffeinnel. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy egy uncia étcsokoládéban mindössze 20, míg egy uncia tejcsokoládéban 5 milligramm koffein található. Összehasonlításképp egy csésze kávéban legalább 100 milligramm, a teában pedig 50 milligramm koffein van.

4. Nem feltétlenül árt a fogaknak, amit teobromin tartalmának köszönhet. Ez a kakaónövény által termelt keserű anyag hatását tekintve hasonló a koffeinhez, annyi különbséggel, hogy annál valamivel erősebb vízhajtó. Nem mellesleg erősíti a fogak felépítését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik