Élet-Stílus

Miért a séta a legjobb sport?

Lusta, keveset mozgó emberek bizonyították be, hogy már napi pár perc is jót tesz a szívnek.

Az egészségügyi szakemberek már régóta tudják, hogy a rendszeres mozgás (ezek közül is főleg a séta) hatékonyan képes csökkenteni a szívbetegségek és a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ám azt egész eddig nem sikerült kideríteni, hogy ez konkrétan minek köszönhető.

A sétával kapcsolatban most a Missouri Egyetemen végeztek egy minden eddiginél alaposabb vizsgálatot, amiben erre a kérdésre is választ találtak. A szakemberek olyan vizsgálati személyeket kértek fel, akik évek óta egészségesen élnek és rendszeresen mozognak, és arra kérték őket, hogy a vizsgálat idejére hagyjanak fel ezzel. Mindezt azért, hogy megvizsgálhassák, a rendszeres mozgás megvonása, milyen hatást gyakorol a szervezetükre.

Kiderült, hogy már néhány nap után jelentős változások mennek végbe a szervezetben, egész pontosan a vércukor-szintben. Ez ugyanis a „lusta időszakban” – amikor a kutatásban résztvevők a felére csökkentették napi mozgásmennyiségüket – sokkal gyorsabban és könnyebben emelkedett meg – főleg étkezés után -, mint az megelőzően. A szakemberek figyelmeztettek, a vércukor szintjének ingadozása hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a 2-es számú cukorbetegség kialakulásához is.

Az egyetem megfigyelései szerint mindezt már napi néhány perc mozgással elkerülhetjük: a szakemberek szerint már az egyszerű – napi 10 ezer lépésből álló – séta is segít, és ez még a megszokott napi rutinon belül sem követel jelentős változtatásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik