Élet-Stílus

Az újságok terjesztik az anorexiát

A divatipar először akkor gondolkozott el komolyan az anorexiáról, amikor 2006-ban egy modell ebbe halt bele.

Ana Carolina Restonról szinte mindenki tudta, hogy a – ma már egyre gyakoribb – étkezési rendellenességben szenved, mégis mindenkit megdöbbentett, amikor 6 éve egy olyan betegségbe halt bele, ami az anorexiája miatt alakult ki. A divatipar azóta másképp áll a soványsághoz: az extrém sovány modellek eltűntek, helyüket egyre gyakrabban az úgynevezett „plus size” modellek vették át (már a legnagyobb bemutatókon is), akik testalkata közelebb áll az egészségeshez.

Ennek ellenére az, hogy a divatcégek nem alkalmazhatnak egy bizonyos súly alatt modelleket sehol nincs kőbe vésve, így aztán vannak tervezők, akik továbbra is alkalmaznak túl sovány lányokat. Ez most talán változni fog, Nagy-Britanniában legalábbis mindenképpen, a kormányzat ugyanis arra készül, hogy szigorúbban szabályozza majd, milyen modellek léphetnek kifutóra.

Megoldás?
Első lépésként az egyik legnépszerebb weboldal, a Tumblr közleményben tudatta, hogy oldalukról eltávolítanak minden olyan blogot, ami népszerűsíti vagy támogatja az önveszélyességeket, így például az evési rendellenességeket vagy az öngyilkosságot.

És, hogy ez mégis minek köszönhető? Annak, hogy a közelmúltban elkészült az első igazán komoly, tudományos vizsgálat az anorexia témakörben, melyben legalább 3000 európai és brit lány vett részt és amiből egyértelműen kiderült, hogy a plakátokon és a magazinokban látható, tökéletesre retusált lányok képei felelősek az anorexia terjedéséért.

A vizsgálat egyúttal utalt arra is, hogy az anorexia olyan betegség, amit ezek a képek és a környezet, a társadalom nyomása egyszerre terjeszt. Ezek ugyanis komolyan befolyásolhatják azt, hogyan vélekednek a fiatalok a saját testükről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik