Élet-Stílus

A szennyezett levegő veszélyesebb, mint gondolták

Az agyi katasztrófától az infarktusig szinte minden kóros jelenségben szerepet játszhat.

Van-e összefüggés a rosszullét időpontja és a légszennyezettség mértéke között? Erre volt kíváncsi az az amerikai kutatócsoport, amely egy bostoni kórházba heveny szélütés miatt fölvett betegek kórtörténetét elemezte. A kutatás alatt a szakemberek folyamatosan mérték a levegőben lévő szennyező részecskék számát, és végül kimutatták, hogy az agyi katasztrófa kockázata 12-14 órával a légszennyezettség maximális mértékét követően a legnagyobb.

A város levegője egyébként az egész vizsgálat alatt nem volt rosszabb, mint az amerikai Környezetvédelmi Hatóság által megengedett általános szint. Az eredményekkel kapcsolatban neves szakértők véleményét is kikérték. Robert D. Brook és Sangay Rajagopalan szerint az Egészségügyi Világszervezetnek és az illetékes amerikai hatóságnak egyaránt mérlegelni kellene a légszennyezettség megengedett határának leszállítását.

A folyóiratnak ugyanebben a számában jelent meg a Jennifer Weuve vezette munkacsoport cikke is. Az amerikai ápolónők vizsgálati eredményeinek összegyűjtése és tudományos értékelése évtizedek óta folyik: a kutatók ebből a hatalmas adatcsoportból emelték ki és vették szemügyre a csaknem húszezer, ma már 70-81 esztendős nő eredményeit.

Mind a durvább szemcséjű, 2,5-10 mikrométer átmérőjű, mind a 2,5 mikrométernél is apróbb, levegőt szennyező anyagok hatását vizsgálták. Megállapították, hogy mind a nagyobb méretű, mind a kisebb nagyságú szennyező anyagoknak éveken keresztül történő belégzése mérhetően fokozta az idős nők emlékezőképességének és gondolkodási sebességének a romlását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik