Élet-Stílus

Parkolásban jobbak a nők?

Meglepő, de úgy tűnik, hogy igen. Ráadásul csak egyike annak az öt meglepő dolognak, amiben a nők magasabb pontszámot érnek el.

Még mielőtt listáznánk, hogy mik is ezek pontosan, gyorsan elmondjuk azt is, hogy egy nő jobb teljesítménye valamiben, korántsem egyenlő azzal, hogy ugyanezekben a helyzetekben a férfiak kifejezetten rosszak, vagy tehetségtelenek lennének. Sőt. Ettől függetlenül persze vannak azok a dolgok is, amiben a nők jobbak és kész: gondoljunk csak a nátha elviselésére, vagy épp az eltűnt, elkeveredett tárgyak megtalálásra. És ezt még a férfiak is elismerik.

Nos egy 2500 fős brit vizsgálat egyik első pontja most azt bizonyította, hogy a nők például a parkolásban is jobbak. Ez már csak azért is meglepő, mert korábban a férfi-női agyműködés különbségeit kutató vizsgálatok ennek épp az ellenkezőjét állították. A mostani vizsgálat más módszerrel készült: MR-viizsgálat helyett, a kutatók a parkolási stílus alapvetéseit nézték és pontozták, miközben azt mérték milyen gyorsan találnak az alanyok parkolóhelyet, hogy állnak a parkolás megkezdésekor, mennyi ideig tart a manőver. Az 2500 vizsgált sofőr között a nők átlagosan 6-7 pontot kaptak a 10-ből, ami valamivel jobb volt, mint a férfiak átlagos teljesítménye.

Ha azonban ez valamiért mégsem lenne elég meggyőző, íme négy további pont, ami a kutatók szerint a nőknek valószínűleg jobban megy.

1. Jobban kezelik a stresszt egy állásinterjú előtt és alatt.
Erre vonatkozóan a Western Ontario Egyetemen végeztek kiterjedt vizsgálatot, amiből kiderült: bár a nők kétségtelenül sokkal idegesebbek az interjú előtt, mire a beszélgetésre kerül a sor, kezelni tudják a stresszt és felhasználják azt arra, hogy jobban teljesítsenek az interjú alatt. A szakemberek szerint ennek oka az, hogy a nők jobban fel vannak készülve a stresszes helyzetekre: nem félnek például segítséget kérni szeretteiktől. Ezzel szemben a férfiak inkább elnyomják vagy, ami még rosszabb, megpróbálnak tudomást se venni a stresszről.

2. Jobb érzékkel fektetnek be.
MIvel általában nem szívesen vállalnak őrült kockázatokat, különösen nem a pénzügyeiket illetően, a nők egy jó része jobb befektetőnek bizonyul párjánál.

3. Sörkóstolásban.
Dan Abrams, aki egyébként egy egész könyvet szentelt azoknak a dolgoknak, amikben a nők állítólag jobbak a férfiaknál, azt mondja, a nők nem csak azért éreznek kifinomultabban ízeket, mert jobb a szaglásuk, hanem azért is, mert több ízlelőbimbójuk van a nyelvükön.

4. Jobban tudják, hogyan maradhatnak egészségesek.
Ma már persze nem csak a nők hobbija, hogy az egészséges életmódot követik, ettől függetlenül ők azok, akiknek nagyobb eséllyel sikerül betartani. Erre vonatkozó vizsgálatok szerint a férfiak valamivel könnyebben elcsábulnak a gyorsételek irányába, mint a nők. Arról már nem is beszélve, amit számos orvosi vizsgálat is alátámászt: a nők immunrendszere egész egyszerűen erősebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik