Élet-Stílus

Ilyen lesz a jövő konyhája

Jönnek a beszélő háztartási gépek, a robotok és a gőzpárolás: a 2012-es Konyhakiállításon jártunk.

Ki gondolta volna még alig néhány évvel ezelőtt is, hogy az, amit a sci-fikben látunk holmi hangvezérelt, gombnyomásra életre kelő konyhákról, egyszer majd valósággá válik? És tessék, alig telt el egy kis idő, és ez már egyáltalán nem valami láz- vagy épp rémálom, hanem a valóság. Szóval, amikor a jövő konyháját képzeljük el és arról beszélgetünk, nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat.

Hogy fog kinézni?

Nos, ha a távolabbi jövőről még csak feltételes módban beszélhetünk is, egy biztos: nem lesz benne klasszikus konyhaszekrény. Tiszta sor, annak, aki otthon van a trendekben ez nem jelent semmi újdonságot, mert a helyzet az, hogy ma már szinte nincs is olyan család, aki az újonnan készülő – vagy épp átalakítás alatt álló – konyhájába ilyesmit kérne. Hogy akkor mi van helyette? Látványos, elegáns és nem utolsó sorban praktikus tolóajtók, fiókrendszerek, amikbe a kíváncsi vendégek nem, csak a tulajdonos tudja, mit suvasztott. És amelyek nagyon nem mellesleg főzés közben is gyorsan és egyszerűen hozzáférhetők.


Fehér és fekete

LED-lámpák nagy mennyiségben, legalábbis ezt mondja a szakértő. A Nobilia Konyhastúdió képviselője szerint, az ilyen típusú fények pontosan úgy, mint a lakás egyéb területein a konyhában is nagyon népszerűek (lesznek). Ami a színeket illeti, szakértőnk úgy véli, a jövőben a klasszikus és elegáns színek jönnek vissza a divatba: a fekete, a fehér, a szürke, valamint a fa különböző árnyalatai.

Mi van benne?

Ha röviden akarnánk elbeszélni, akkor minden, amiről csak álmodtunk, vagy legmerészebb fantáziánkban elképzeltünk. Robotok: például az a kis korong alakú porszívórobot, ami amellett, hogy egyszerre képes leápolni a kerámia, fa és linóleum felületeket, önjáró és előre programozható is. Ami annyit tesz, hogy elég csak beállítani és már fel is porszívózott a lakásban, mire hazaérkezünk. Vagy mondjuk megjönnek a vendégek. Zseni.


Takarítórobot, nem csak a hálószobába

Aztán itt vannak azok a hűtők, amik szuperhosszú ideig őrzik az ételek (főleg a gyümölcsök, zöldségek, húsok és halak) frissességét. Van olyan készülék, aminek speciális rekeszeiben állítólag még nő is az ételek C-vitamintartalma.(!) Vagy azok a sütők, amik emlékeznek arra, hogyan szeretjük a marhasültet…

És ha már egészség, akkor nem mehetünk el szó nélkül a víztisztító kancsók mellett sem, amik állítólag a jövő nagy konyhai slágerei lehetnek. Hogy mire jók? Mint megtudtuk egyrészt kiváltják a cipekedést: ahelyett, hogy fel kéne hurcolnunk a sokadikra a több kilós ásványvizes palackokat egyszerűen csak csapvizet töltünk a kis kancsóba. Hogy az koszos, meg klóros? A benne lévő szűrő – ami pont egy hónapig, vagy ha tetszik 200 literig működik – pont ezektől szabadítja meg a csapvizet, hogy az még ízletesebb és egészségesebb legyen.


Intelligens hűtő, amiben az étel frissebb, mint vásárláskor

Mit csinálunk benne?

Főzünk. Bizony, újra. Függetlenül attól, hogy az ok a spórolás, az egészséges, környezettudatos életmód, vagy a gyorskaják bojkottálása, a főzés újra divatba jön. A legfőbb szempont az, hogy gyorsan kész legyen az étel, amiben nagy segítség lesz az Amerikában már népszerű gőzpárolás. A módszer, amivel állítólag a Michelin-csillagos éttermekben is főznek és az ázsiai kultúrákban egyszerűbb formában már 2200 évvel ezelőtt is használták, gőzzel telített környezetben történő hőkezelést jelent. Bár a neve erre utal, a módszer korántsem csak párolást jelent, hanem sütést és főzést ugyanúgy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik