Élet-Stílus

Fényszökőkút a lepusztultság ellen

Madridban látványos módszerrel hívják fel a figyelmet a környezetük pusztulására.

A spanyol főváros – természetesen a sok egyéb izgalmas látnivaló mellett – roppant gazdag köztéri szökőkutakban, amik nemcsak látványosak, de határozottan praktikusak is: a nagy nyári hőségben nemcsak a turistáknak esik jól felfrissülni a szökőkutaknál. Csakhogy az utóbbi 30 évben a madridiak bizony úgy tűnik elhanyagolják őket.

Annyira, hogy 2012-re Madrid köztéri szökőkútjainak több mint a felét az elhanyagoltság és a lepusztultság jellemzi. Ma már annak, aki vizet szeretne inni, 5 kilométert is sétálnia kell a városban, vagy be kell érnie a méregdrága palackozottal. Ez szemet szúrt egy spanyol fiatalokból álló dizájnercsoportnak is, akik úgy döntöttek rendhagyó módon hívják fel a madridiak figyelmét mulasztásukra.

A Luzinterruptus névre hallgató társulás, akiket elsősorban látványos fényinstallációik miatt ismerünk, a közelmúltban kipécézett magának néhányat a központi helyen fekvő szökőkutakból és palackozott fényforrásokkal díszítették fel, amik olyan hatást keltenek, mintha éjjel-nappal folyna bennük a friss víz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik