Élet-Stílus

Disznóölés és pálinkázás a téren

III. Toros Pálinkafesztivált tartanak a hétvégén Szegeden.

A naptár szerint beköszöntött a tavasz, a Nap szerint pedig ugyancsak. Legalábbis ami sugarak melegségét illeti mindenképp elhihető, hogy magunk mögött hagyjuk ezt a rövid, ámbár igen keményre sikeredett telet. Persze ígérnek még nekünk egy kis lehűlést, de azt csak vasárnaptól, így aztán mindenkit arra buzdítunk, hogy irány ki a szabadba egy jót túrázni, vagy csak sétálni az utcákra, terekre. Ha pedig valakinek nem elegendő a kellemes tavaszi andalgás, annak a legjobb döntés, ha elutazik Szegedre, ahol a hétvégén rendezik meg a III. Toros Pálinkafesztivált.


Tor(k)os falatok – Fotó: tiszaexpo.hu

Toros, mert disznótoros kaják lesznek, pálinka, mert azzal lehet étvágyat gerjeszteni és csapatni, no és természetesen fesztivál, hiszen lesz itt kiállítás, verseny, kóstoló, vagyis minden, ami elengedhetetlen egy igazi gasztronómiai rendezvény esetében. Az immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválról és a részletes programról ezen a linken lehet bővebben olvasni, mi itt most csak annyit tennénk még hozzá, hogy mindenkinek, aki rajong a disznóvágásos történetekért, annak Szegeden a helye.


Vadító ízek – Fotó: tiszaexpo.hu

Jut eszembe Szegeden nem ez az egyetlen esemény, ahol az utcára viszik a disznót levágni. Emlékeim szerint a tavalyi év, hasonló időszakában olvastam egy rövid hírt, miszerint egy szegedi utcába befordulva a rendőrjárőr nem tudott továbbhajtani, mert az utcán épp disznót vágtak a helyi lakosok. Azt mondták náluk így szokás. Márpedig a szokás hatalom. Hogy mi is lett a sorsuk, azt nem tudom pontosan, gondolom megbüntették őket, az viszont egyértelmű, hogy a legnagyobb délkeleti városunk és annak pompázatos miliője adja majd meg az igazi hangulatát ennek a szintén a vágott disznót az utcára vivő fesztiválnak.


Széchenyi tér – Fotó: tip.szegedvaros.hu

Maga a rendezvény a Széchenyi téren lesz, ami a helyiek szerint Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb tere. Mi tagadás a fáktól, a szebbnél szebb szobroktól (Széchenyi, Vásárhelyi, Tisza Lajos, Deák Ferenc, Klebelsberg Kúnó, valamint Szent István és Gizella), és a – március elején talán még nem annyira – virágoktól színpompás kertektől pompázó térnél jobb helyszínt keresve sem lehetne találni egy fesztivál számára. Aki azonban már degeszre ette magát, vagy rájött, hogy mégsem bírja a nehéz ételeket és a pálinkát, az innen kiindulva egy gyönyörű szép sétát tehet a városban. Megéri, higgyék el!


A Tiszakanyar – Fotó: tip.szegedvaros.hu

Szeged városában ugyanis akad bőven látnivaló. Legkézenfekvőbb természetesen a Tisza partjára kisétálni és ottan oldalogni pár órát a kellemes tavaszi napsütésben, de azért akad itt még látnivaló bőven.


Dóm tér – Fotó: tip.szegedvaros.hu

Itt van például a leghíresebb építmény és az előtte fekvő tér, vagyis a Dóm tér, melynek területe pontosan megegyezik a velencei Szent Márk tér alapterületével (12.000 négyzetméter) és amely egyébiránt otthont ad a Szegedi Szabadtéri Játékoknak is. A teret körbevevő vörös téglás árkádok alatt található a Nemzeti Emlékcsarnok, amin végigsétálva találkozhatunk nemzetünk legnagyobb művészeivel, tudósaival, történelmünk kimagasló személyiségeivel. Csak magáról a térről egy egész cikket lehetne írni (egyszer még ennek is eljöhet az ideje), térjünk át azonban egy röpke említés erejéig magára Dómra.


A Szegedi Dóm – Fotó: tip.szegedvaros.hu

A Fogadalmi templom felépítésére az 1879-es hatalmas árvíz után a politikusok tettek fogadalmat és tartották is be azt. A szintén vörös téglás épületben található Európa harmadik legnagyobb templomi orgonája (9040 síppal), és itt kapott helyet Fadrusz János – az 1900-as párizsi világkiállításon fődíjat nyert – Krisztus a keresztfán című szobra is.


Móra Ferenc Múzeum “A Közművelődésnek” – Fotó: tip.szegedvaros.hu

A Dóm térről aztán az Oskola utcán elindulva egyenes utunk vezethet „A Közművelődésnek” emelt Móra Ferenc Múzeumig, amely előtt szintén egy hatalmas kert terül el, szökőkúttal, szobrokkal díszítve, az oldalában pedig a Tisza folyik tova, dél felé. A neoklasszicista épületben természetesen állandó és időszaki kiállítások egyaránt megtekinthetőek.


A Reök Palota homlokzata – Fotó: tip.szegedvaros.hu

Szegeden természetesen számos egyéb csodás épület is áll, amelyeket most nem fogunk külön-külön bemutatni (ezeket majd egy másik szegedi programajánlós írásunkra tartogatjuk), azonban nem hagyhatjuk ki az egyik legizgalmasabb épületet, a szecessziós stílusban épült Reök Palotát, melyet külföldön csak az Ungarischer Jugendstil megtisztelő stílusbesorolásával illettek, és amelyről igen könnyen asszociálhatunk a spanyol Antoni Gaudi lélegzetelállító remekműveire.


A Klauzál tér – Fotó: tip.szegedvaros.hu

Az épületek mellett természetesen gyönyörű terekben sincs hiány (Dugonics tér, Klauzál tér, Aradi Vértanúk tere), és – akár villamossínektől még romantikusabb – hangulatos utcácskák is bőven akadnak errefelé.


Egy büszke tamarin apa és kölyke  – Fotó: Endrédi Lajos (zooszeged.hu)

Ha valaki pedig nem éri be a puszta sétálgatással és mindenképp szabadidős tevékenységet szeretne még magának a fesztivál mellett, annak nyugodtan ajánlható egy kis sétahajózás, esetleg egy látogatás a vadasparkba – ahol pont a napokban született két, a karmos majmok közé tartozó, a fajuk megmeneküléséhez nagyban hozzájáruló tamarin kölyök.


Anna fürdő – Fotó: tip.szegedvaros.hu

Igazi lazulásra vágyók pedig akár látogatást tehetnek – a szintén a századfordulón épült -, török fürdőket idéző, ám mégis eklektikus Anna fürdőben, is ahol a gyógyvízben szétáztathatják tagjaikat és talán gyógyítgathatják az esetleges túl sok hús evésétől kialakuló kisebb-nagyobb bajaikat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik