Élet-Stílus

Csak bujkálunk a smink mögött?

A pszichológusok megkongatták a vészharangot: szerintük a nők a festékkel nem is a bőrhibákat, hanem a bizonytalanságukat és a kimerültségüket palástolják.

Aggasztó eredménnyel zárult az az amerikai felmérés, amit a Harris Institute Research végzett a közelmúltban. Arra voltak kíváncsiak, mennyire befolyásolja a nők hangulatát az, hogy éppen viselnek-e sminket vagy sem, ahogy megkérdezték azt is, hogy kinek a kedvéért festik ki magukat, ha épp úgy alakult.

Kiderült, hogy az amerikai nők jelentős része (legalább a fele) még a halála után se mutatkozna szívesen smink nélkül, annyira nincs kibékülve saját, természetes tükörképével. Elárulták, hogy sminkben jobban érzik magukat, a többség legalábbis magabiztosabbnak, üdébbnek és szexibbnek gondolja magát.

Az 1292 nő megkérdezésével zajló felmérés rámutatott, hogy a sminkelés egyáltalán nem csak a fiatal felnőttek körében népszerű. A többség tizenéves korában (átlagosan 13 éves korában, vagy még korábban) szokott rá arra, hogy fesse magát, igaz, akkor még csak egy-egy buli kedvéért. Ezzel szemben a 25-35 évesek már rendszeresen, napi szinten használnak kozmetikumokat. Nem feltétlenül azért, hogy ezzel elnyerjék valaki tetszését, hanem azért, mert enélkül meztelennek, bizonytalannak és főleg csúnyának éreznék magukat.

A pszichológusok szerint az eredmények aggasztóak: mert bár létezik egy bizonyos határ, ameddig a sminkelés egyszerű kiegészítője annak a bizonyos tökéletes külsőnek, a válaszok inkább arra utalnak, hogy a nők egy nagy része függővé vált a kozmetikumaitól és azok nélkül el se tudja képzelni, hogy kilépjen az utcára.

Egyes szakemberek a tökéletes – friss, üde, ránctalan, kortalan, sovány – külsőért vívott harcban a túlzásba vitt sminkelést ugyanolyan veszélyesnek tartják, mint az étkezési rendellenességeket, épp ezért különféle kezdeményezésekkel azt szorgalmazzák, hogy a nők merjék letenni a festéket és döbbenjenek rá arra, hogy ébredés után, a maguk természetességében is szépek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik