Élet-Stílus

Kamaszt csinál a modern életmód a felnőttekből

Bár szeretnénk azt hinni, hogy a pattanásos bőrrel csak a kamaszok küzdenek, ez nem így van.

Olyannyira nem, hogy egy friss felmérés szerint a nőknek világszerte 50%-a még a 30-as és 40-es éveikben is rendszeresen küzdenek az újra és újra megjelenő, fájdalmas, viszkető és nem mellesleg csúnya pöttyökkel.

A kamaszok esetében szerencsére már tudni, hogy a pattanásos bőrnek elsősorban hormonális okai vannak. Ebben az életkorban ugyanis elkezdődik a nemi hormonok termelése, aminek hatására felborul a szervezet korábbi hormonális egyensúlya, megnövekednek a faggyúmirigyek és beindul a faggyútermelés. Az esetek egy részében azonban ez csak egy ideig kínozza a fiatalt. Aki nem ilyen szerencsés, szinte egy életen keresztül harcot vív a pöttyökkel, amik súlyos esetben nem csak az arcon, hanem a háton és a mellkason is megjelennek (befolyásolják az öltözködést) és hosszú távon depressziót és stresszt okoznak.

Az érintettek között ma már egyre több a fiatal felnőtt és a középkorú is, amit a szakemberek egy része a modern életmódnak – és persze annak bőrkárosító hatásának – tud be. A legfőbb bűnösök között szerepel a gyorskaja, a stressz, a gigantikus mennyiségű elfogyasztott cukor, de komoly szerep jut a különböző hormonszint ingadozásoknak is, amilyet például a fogamzásgátló tabletta is okozhat. Ezek ugyanis mind hozzájárulnak, hogy a bőr zsírossá váljon, ami a pattanások kialakulásának kedvez.

A zsíros bőr helyes ápolása

– faggyúmirigyek működésének normalizálása (nem kiszárítása)
– éjszakára enyhén alkoholos, természetes gyulladáscsökkentő anyagokból (pl. cickafark, citromfű) készült kozmetikumok
– higiénia: a gyulladt, pattanásos bőrt nem érdemes nyomogatni, piszkálni
– érdemes elkerülni az erősen szárító kozmetikumokat, mert akadályozzák, hogy teljesen kiürüljön a faggyúmirigyek
– hasznosak lehetnek a különféle peelingek
– illetve a bőrvörösítő pakolások (nem eltúlozva)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik