Élet-Stílus

A fogyásban is segít az örök élet itala

Évszázadokkal ezelőtt a betegségek egy részét még a teával gyógyították.

A kezdet kezdetén a teát még nem jótékony élettani hatásai miatt, hanem elsősorban a fizikai és a szellemi erő fokozójaként alkalmazták. Csak miután megjelent az európai kultúrában is megjelent, akkor vált belőle igazi élvezeti szer, amivel el is vesztette eredeti jelentőségét.

Amikor a 20. század végén felfedezték az antioxidánsok jelentőségét, és újból az egészség került a figyelem középpontjába, akkor újra felfedezték a teát is. Az ital élettani szempontból legfontosabb összetevője a koffein (tein), aminek amellett, hogy tágítja az ereket, elősegíti a véráramlást, növeli a szívizom teljesítményét és mivel izgatja a légzésközpontot, mélyíti a légzést.

Ellentétben a kávéval, hatóanyaga nem lökésszerűen kerül a vérpályába, hanem a bélrendszerben fokozatosan szabadul fel, emellett jobb a koffeintablettánál is, mert a teával bevitt koffein nem emeli a vérszérumban lévő zsírsavak mennyiségét.

Fogyókúrázóknak is tökéletes:

Szakemberek szerint a hatékony fogyókúra egyik legfontosabb összetevője lehet. Ha a főétkezések mellé 1-2 pohár teát fogyasztunk – természetesen cukor nélkül -, akkor az havi 1-2 kiló fogyást is eredményezhet. A tea polifenolja ugyanis serkenti a zsírégetést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik