Élet-Stílus

Magyar reggeli az ötven legjobb között

A hagyományos brit, francia és német reggeli mellett a világ 50 legjobb reggelije közé bekerült a pogácsa is.


Íme, a hagyományos angol reggeli – Forrás: designyoutrust.com

A reggeli – mint jól tudjuk – a nap egyik legfontosabb étkezése, a rohanó világban azonban egyre kevesebbeknek jut arra ideje, hogy indulás előtt falatozzon. Pedig ha belegondolunk például abba, hogy ébredéskor a szervezet jó esetben már legalább 6 órája éhezik, át kellene gondolnunk a dolgot.

A magyar felnőttek egy jelentős része – a legutóbbi felmérések szerint legalább 30%-a – ennek ellenére egyáltalán nem vagy nem minden nap reggelizik. Ez pedig hosszú távon nagyon kockázatos: nemcsak azért, mert az éhezés növeli a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák kialakulását, hanem mert ráadásul rontja a napi teljesítményt, a koncentrációképességet és a közérzetet is.


A  magyar reggeli is ott a legfinomabbak között – Forrás: designyoutrust.com

A világ különböző tájain a helyi sajátosságok alapján különféle reggeli dukál: míg Nagy-Britanniában a tojásos-babos-szalonnás „teljes angol reggeli” a menő, addig Németországban például a vajas vagy lekváros kenyér és a felvágottas zsemle, Hawaiin pedig a „gyümölcstál”. Nos a világ 50 legjobb reggelijét összegyűjtő válogatásba ezúttal bekerült a magyar reggeli is, méghozzá a pogácsával.

A kerek, sós aprósüteményt mostanra persze már az egész világ ismeri, de még mindig elsősorban a Kárpát-medencében és a Balkánon a legnépszerűbb. Állítólag a pogácsa „ősét” már a honfoglalás idején is fogyasztották. A legnépszerűbb – még ma is – a hagyományos ízesítésű pogácsa: a túrós, a tepertős és a sajtos, de egyre szélesebb körben terjednek az édes változatok is, melyek tésztájába töltelékként egy kis lekvárt is tesznek.

Ha szeretne még több ínycsiklandozó reggelit látni, akkor kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik