Élet-Stílus

Amit biztos nem tudtál a hajadról

Gondoltad volna, hogy a copfba fogott haj erősebb, mint az alumínium, és elbírja akár 99 ember súlyát is?

Hogy a fejünket és még néhány testrészünket leszámítva miért vagyunk – majdnem – teljesen csupaszok, csak találgatjuk. Ettől függetlenül azt sejteni lehet, hogy már az elhelyezkedése miatt is komoly szerepet szánt neki a természet: nem véletlen, hogy az agyunk közelében található a hajkorona, egy olyan érzékeny szerv fölött/mellett, amit minden létező hatástól – például hőmérsékletváltozás, ütések – meg kell védeni.

A mai ember számára azonban a hajnak nemcsak óvó-védő funkciója fontos, idővel társadalmi, esztétikai szerepe lett. Mivel feltűnő helyen van, egy fokon meghatározza a megjelenésünket is, a frizuránk tükrözi a személyiségünket, a hajunk ápoltsága pedig a személyes higiéniánk fokára utal.

A különféle kozmetikai cégek hirdetéseiből mára sokan, sok mindent megtudhattunk a saját hajunkról, olyasmiket is, amikre nem is gondoltunk volna, ám biztosak vagyunk benne, hogy ebben a kis összeállításban, amiben a legérdekesebb dolgokat gyűjtjük egybe, mindenkinek lesz újdonság.

Tudtad-e, hogy

– a haj alvás közben és nyáron nő a leggyorsabban
– a két nem közül meglepő, de a férfiaké nő gyorsabban, az ő szervezetükben ugyanis kevesebb az ösztrogén, ami gátolja a haj növekedését
– ha sosem vágnák le, akkor egy általában 4-7 évig élő hajszál maximum 107 centiméterre nőne meg, mielőtt kihullana
– tévhit, hogy a haj gyorsabban nő attól, ha gyakran vágatjuk
– a haj a benne lévő pigmentek elhalálozása miatt őszülhet meg: nincs rá tudományos bizonyíték, hogy ez trauma hatására is bekövetkezne. Őszülni ráadásul nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok ugyanúgy szoktak: genetikai tulajdonságok befolyásolják ezt is, így minden további nélkül elképzelhető, hogy valaki a 20-as évei közepétől őszüljön.
– naponta átlagosan 100 szál hajat veszítünk el
– tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a haj legalább olyan erős, mint az alumínium
– egy átlagos copf 99 embernyi súlyt képes megtartani
– gyakori tévhit, hogy a töredezett hajvégeken lehet javítani: csak az olló segít rajtuk
– a nedves haj sokkal sérülékenyebb, mint a száraz
– bár a hajhullásnak számos szervi oka is lehet, a leggyakoribb oknak mégsem a betegségek számítanak, hanem a stressz. Egy nehéz időszak közben szó szerint „kihullik a hajunk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik