Élet-Stílus

A mai nap a palacsintáé

Az angolszász országokban húshagyókedden hagyományosan a palacsintát ünneplik.

Hogy mégis miért palacsinta és miért pont húshagyókedden? Mert a hagyomány szerint a 40 napos böjt előtt ez az utolsó olyan alkalom, amikor az emberek a böjt alatt tiltott ételeket – például a zsírt vagy a tojást – még felhasználhatják. Nagy-Britanniában azért, mert ezekből a hozzávalókból főleg palacsintát készítenek, ezt a napot az édesség ünneplésével töltik.

Hagyományosan ilyenkor rendezik meg a legkülönfélébb – palacsintákkal kapcsolatos – versenyeket: a palacsintaevő, a feldobó és a tekerő versenyt is, melyek célja, hogy megdöntsék az előző évben beállított világrekordokat. Nem mellesleg 1994-ben ezen a napon készült a világ legnagyobb palacsintája is: a Rochdale-ben kisütött édesség átmérője 15 méter, a súlya 3 tonna volt és megközelítőleg 2 millió kalóriát tartalmazott.


Egyszerű és finom – Fotó: Shutterstock

Palacsintafajták a világ minden tájáról

Habár a palacsintát itthon szeretjük igazi hungarikumként kezelni, az igazság az, hogy palacsintát a világ többi táján is készítenek: igaz, egyáltalán nem úgy, mint nálunk.

1. Nagy-Britanniában a palacsintáról szóló első írásos emlékek 1439-ből származnak és megemlítik, hogy a tökéletes édesség tésztájába sört is illik keverni.

2. Másféle palacsintát sütnek Franciaországban. A crepe névre hallgató édesség tésztájába a vaj, a cukor és a citromlé mellé likőrt is kevernek.

3. Az oroszoknál a palacsinta egészen pici, általában sós, az igazi ínyencek pedig kaviárral, tejföllel és krémes sajttal töltik.

4. Az amerikai palacsinta mind közül a legvastagabb: elsősorban reggelire készül és juharsziruppal öntik le.

Mi az a palacsintafutás?
Angliában a palacsinta naphoz (vagyis a Pancake Day-hez) kapcsolódik egy sajátos verseny is: a hagyomány szerint a “futás” gyökerei 1444-ig nyúlnak vissza, Olney-ba, ahol egy szétszórt háziasszony kis híján lemaradt a miséről, úgy belefeledkezett a palacsintasütésbe. Csak a harangszó juttatta eszébe, ekkor aztán futni kezdett hogy odaérjen, méghozzá a sütővel a kezében. Ennek emlékére rendeznek országszerte futóversenyeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik