Élet-Stílus

Már tisztességes árat is lehet kérni a magyar borért

„Nagyon lassan, de megyünk előre” – mondja Kovács Nimród, a Kovács Nimród Winery tulajdonosa. Cége Egerből szállít magyar bort Amerikába. „Most viszünk újabb 12000 palack bort Kaliforniába, amiben a nemzetközi fajták mellett már nagyobb tétel furmint és kékfrankos is lesz.”

Kovács Nimród szerint már tisztességes árat is lehet kérni a magyar borokért: bár a gazdasági válság hatására Amerikában is jelentősen csökkent a borok ára, a legolcsóbb borukat 9-10, a legdrágábbat csaknem 50 dollárért árulják, amiért már nagyon szép borokat lehet ott is kapni.


Kovács Nimród

„A bikavér rossz híre már szerencsére elmúlt, most éppen egzotikumként tekintenek rá. A hungarikumok sajnos csak itthon sikeresek, Magyarországnak pedig gyakorlatilag nem létezik országimázsa, vagy ha van, akkor rossz.”

„Minőségorientált gasztronómiai prezentációra lenne szükség” –  véli az egri pincészet tulajdonosa, aki a tengerentúlról települt haza. Kovács Nimród szerint az argentin és az osztrák példát kellene követnünk: a malbechez vagy a grüner veltlinerhez és a kékfrankoshoz hasonlóan egy-egy fajtára koncentrálni, amelyből kiváló ár-érték arányú borokat
készítve meg lehetne alapozni a magyar borok hírnevét külföldön. „A mi grünerünk lehetne a furmint, aztán ha majd befutott, az árakat is lehet emelni.”

Ma senki nem fogja össze az USA-ba irányuló borexportot: a Sauska, a Takler, a Törley, a Vylyan  pincészetek és  sok tokaji termelő is szállít, de mind külön-külön, szinte bozótharcot folytatva és egyenként hódítva meg az éttermeket.

A körülmények ellenére azonban lassan, de biztosan nő a külföldön eladott magyar borok mennyisége, ami talán annak is köszönhető, hogy a rendszerváltás óta a magyar gazdaság ágazatai közül a borászat fejlődött a legdrasztikusabban
a 20-25 évvel korábbi önmagához képest.

A borbehozatalt tekintve még borúsabb a kép. A tavalyelőtti, 2010-es kevésbé szerencsés évjárat volt a magyar borászatok életében: akik nem minőségi gondokkal küzdöttek, a szokásosnál lényegesen kevesebb termésre
panaszkodtak. Ez a borimport mértékén is meglátszott, és bár a hivatalos importtal még megküzdene a magyar borpiac, az illegális borbehozatal sok pincészetet lehetetlenít el, hiszen a vitatható minőségű és követhetetlen származású folyóborral és a dömpingárakkal képtelenek versenyezni. Alig két hete például egymillió liter, illegálisan felhasznált olasz bort találtak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság borászati felügyelői Bács-Kiskun megyében. Bár részletes tájékoztatást csak a vizsgálat lezárta utánra ígértek, ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy az Olaszországból származó bort
tisztán, vagy házasítva, de magyarként hozták forgalomba, olyan alacsony áron, amit egy magyar pincészet a szabályok betartásával nem tudna magának megengedni.

A 2011-es évjárathoz nagy remények fűződnek, ám a tavaly termett szőlőből készült borok jó része csak ezután kerül majd palackba.

(A Kovács Nimród Winery boraival legközelebb az ország legnagyobb beltéri kóstolóján, a február 18-i Borjour Magnumon (www.borjour.hu) találkozhatnak az érdeklődők.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik