Élet-Stílus

Túl messzire mentek a lányok: száműzik a szoknyáikat

Nadrágra cseréli a lányok egyenruháiban a szoknyát egy connecticuti egyházi iskola.

A döntés értelmében az őszi félévtől drapp nadrágok váltanák a jól megszokott kockás szoknyákat, aminek ezúttal nemcsak a tanulók nem örülnek, hanem néhány szülő, sőt tanár sem. Az iskolavezetőség a tiltakozás ellenére kitart a döntése mellett, szerintük a lányok – főleg a felsőbb évfolyamokban – az utóbbi néhány évben túlzásba vitték az egyenruha felhajtogatását, és még mielőtt a falatnyi szoknyák is eltűnnének, az iskolavezetés inkább nadrágra vált.


Hamarosan a lányoknak is nadrágba kell bújniuk – Fotó: Shutterstock

Érthető, hogy a Szt. Bernadett Iskola tanulói nem repesnek a boldogságtól, ám ezúttal csatlakoztak hozzájuk tanáraik és szüleik is. A tanárok azt nehezményezik, hogy a vezetőség az intézkedéssel, tönkretesz egy évtizedek óta meglévő hagyományt, míg a szülők a pluszköltségek és a kukába vágott nőiesség miatt keseregnek. Szerintük az új egyenruha egyáltalán nem nőies, ráadásul felesleges pénzkidobás.

A kötelező egyenruhák egy ideig, itt Magyarországon is jelen voltak az iskolában: először a rendszerváltozás után lazult a fegyelem, azok a bizonyos iskolaköpenyek ekkor kezdtek eltünedezni. Míg az állami iskolákban ma már egyáltalán nem kötelező az egyenruha, néhány elit magániskolában újra hódít. Ennek oka egyrészt az, hogy az iskola ezzel szeretné megkülönböztetni tanulóit a többiektől, másrészt az, hogy uniformizál, vagyis az egyénieskedés helyett inkább az összetartozás érzését erősíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik