Élet-Stílus

Amikor a gyorséttermek megőrülnek…

Ananász, rizs, libamáj: vannak helyek, ahol ezek a hamburger szerves részei.

Nos, ha van egyvalami, amiért bátran vállaljuk, hogy szeretjük a gyorséttermeket, akkor az az, hogy a menüjük nagyjából a világ minden pontján pontosan ugyanúgy ízlik. De nem mindig, mert van, hogy az éttermek évszakos, vagy épp helyi ételspecialitásokkal, fogásokkal frissítik a kínálatukat és kedveskednek vásárlóiknak. És van, hogy ezzel túllőnek a célon. Nem is kicsit.

Mint például az a francia gyorsétterem, a Quick, ami az újra fellángoló Csillagok háborúja őrületből szeretett volna hasznot húzni. Mivel a sorozat első részét 2012-ben – természetesen 3D-ben – újra játsszák a mozik, az étterem erre az időszakra időzítette három új hamburgermenüjét, amit a sci-fi sorozat ihletett. Ezek közül, lássuk be, a Yoda menü még csak-csak, de a Darth Vader szellemében, illetve stílusában készült szénfekete hamburger már talán túlzás. Alig-alig van olyan, aki jó ízléssel harapna bele…

A következő – ezüstérmes – mellényúlást alighanem az a kaliforniai gyorsétterem érdemli ki, amelyik az unalmas banános, epres és csokis shake helyett szalonnaízűvel színesítette a kínálatát. Az ital, bármilyen meglepő, alapvetően édes: túlnyomó részben vaníliafagyiból készül, erre jön feltétként a tejszínhab, az egy szem koktélcseresznye és a szalonnaízű szirup. Az összhatás pedig? Nos, ez még a helyi – és elfogult gasztrobloggerek szerint is – horrorisztikus.

Tarol a szalonna az édességpolcokon
Meglepő, de az utóbbi néhány évben a szalonna kinőtt a tükörtojás kísérőjének szerepéből és reneszánszát éli, elsősorban a cukrásziparban. A füstös mellékíz manapság fánkok, kekszek és más nyalánkságok első számú, különleges ízesítője.

És ezzel még mindig nincs vége. A dobogó legalsó fokára egy távol-keleti versenyző kapaszkodott fel, méghozzá egy nem is akármilyen túlzással. Mert a japán „csodaburgert’” csak így jellemezhetnénk: egyrészt mert közel 3600 forintba kerül, másrészt mert a hamburgerhús tetején az unalmas paradicsom, hagyma és sajt helyére egy vastag, jól átsült libamájat pakoltak. Hiába na, nem vagyunk egyformák.

Végezetül pedig egy hawaii McDonald’s-os specialitás: a hamburgerzsömlébe itt a húson túl löncshús, ananász és rizs dukál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik