Élet-Stílus

Megéri zöld teával indítani a reggelt

Azok az idősek, akik rendszeresen isszák a zöld teát tovább maradnak szellemileg frissek.

A teafogyasztók már régóta tudják, hogy kedvenc italuk igazi csodaszer. Elsősorban összetevőinek köszönhető a jótékony hatása: a tea ugyanis gazdag antioxidáns forrás, ami megvédi a sejteket azoktól a károsodásoktól, amik betegségekhez vezethetnek. Ezek közül talán a polifenol szerkezetű flavonoidok a legfontosabbak, amik segítenek a vércukorszint szabályozásában, antidiabetikus hatásúak, ráadásul a daganatos betegségekkel szemben is hatékonyak.

Most japán kutatók a zöld tea egy újabb jótékony hatására derítettek fényt: eszerint a rendszeresen fogyasztott ital az idősebbeknél segít megőrizni a szellemi frissességet. Legalábbis erre utalnak annak a 3 éven át tartó, nyomon követéses japán vizsgálat eredményei, melyben 14 ezer, 65 évesnél idősebb ember vett részt.

A teák további jótékony hatásai:
– bizonyítottan megelőzik az elhízást
– sokat tesznek az alacsonyabb koleszterinszintért
– és a kisebb mértékű inzulinrezisztenciáért

 

Azok, akik a legtöbb teát itták a megfigyelés ideje alatt, kisebb valószínűséggel váltak időközben magatehetetlenné. A tanulmány szerzői szerint, noha a jótékony hatást főleg a rendszeresen fogyasztott teának köszönhetik, legalább ekkora szerepet kapott az egészségesnek tartott étrend követése is. Ezek az idős emberek ugyanis több halat, zöldséget és gyümölcsöt ettek, valamint ritkában dohányoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik