Élet-Stílus

Éheztetik az olasz balerinákat

A Scalaban állítólag minden második táncos étkezési zavarokkal küzd.

A balettkar egykori tagja és szólistája, Maria Francesca Garritano 2010-ben könyvet is írt a Scalaban szerzett tapasztalatairól, amiről most a brit sajtónak is részletesen beszámolt. Az egykori táncos szerint a tánckar tagjai közül minden második – a vasszigor és a kegyetlen diéták miatt – étkezési problémákkal küzd, minden ötödik anorexiás, 10-ből hétnek pedig nem jön meg rendesen a menstruációja. A táncos elmondta azt is, hogy a balerinákat már gyerekkoruktól kezdve szigorú diétákra szoktatják tanáraik.

A Fekete hattyú óta téma:
A táncosokat már sokszor, sokféleképpen kapcsolatba hozták a táplálkozási zavarokkal, de még soha nem lángolt fel olyan intenzíven a téma, mint a Fekete hattyú című film kapcsán. A Natalie Portman által megformázott, kórosan sovány, tökéletességmániás balerina története a szakértők szerint végre felhívta a szakma árnyoldalaira a nagyközönség figyelmét.
A Loyola Egyetemen táplálkozási zavarokkal foglalkozó Aprana Sharma szerint a táncosnők gyakran szenvednek a tökéletesség hajszolásától, amihez az esetek egy részében kisebbségi komplexus és testképzavar is párosul. Ennek egyik következménye az étkezési rendellenesség, az elégtelen kalóriabevitel, ami hosszú távon – többek között – fáradékonyságot, koncentrációzavart, szédülést, idegrendszeri gyengeséget és vesebántalmakat okozhat.

A milánói Scala mostanra megelégelte az egykori táncosnőjük hadjáratát és közleményben cáfolta az eddig elhangzottakat. Szerintük Garritano ellen szól, hogy csak az utóbbi időben a 80 fős társulat kilenc tagja gyermeket vár, arról már nem is beszélve, hogy az éhező, végletekig legyengült táncosok nem bírnák a napi több órás edzéssel járó megterhelést. A párizsi balett egyik balerinája a hallottakra válaszul elmondta, valószínűleg Garritanonak lehettek súlyproblémái, ezért a hadjárat. Ő maga például tésztát is szokott enni.

Az említett Fekete hattyú című film hivatalos trailere:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik