Élet-Stílus

10 dolog, amire még jó a só

Ki gondolta volna, hogy a konyha mellett a szépségápolásban és a ház körüli teendőknél is nagy hasznát vesszük.

A sóról szinte köztudott, hogy a jó ételek nélkülözhetetlen kelléke és az is, hogy ha túlzásba visszük a használatát, akkor a magas vérnyomást, később pedig a szív- és érrendszeri betegségeket kockáztatjuk. Ennek ellenére nem tudunk élni nélküle, pedig azt eddig még nem is tudtuk, hogy a konyhán kívül a lakásban számos más helyen is használhatjuk.


Nemcsak a konyhában nélkülözhetetlen – Fotó: Shutterstock

Többek között a szépségápolásban. Tudtuk például, hogy csupán néhány csipet megszabadít minket a táskás szemektől? Ha már egész éjjel a monitor előtt gubbasztottunk, akkor lefekvés előtt legyünk jók magunkhoz, és készítsünk egy pohár vízből, egy csipet sóból keveréket és ezt vigyük fel óvatosan a szemünk alatti finom bőrre. Reggel pedig csodálkozzunk az eredményen.

Aki inkább a ház körül használná, az egy olcsó és könnyen hozzáférhető súrolóra, szagtalanítóra és fertőtlenítőre tett szert. Néhány teszt például igazolja, hogy a só – a gáztűzhely foltjaira szórva – hatékonyan tünteti el a szennyeződéseket, a cipőbe szórva szagtalanít, és könnyedén megbirkózik az olyan „nehezebb” foltokkal, mint amilyeneket a vér, a bor és az izzadság produkál.

Amire jó a só:
– csöpögésmentes lesz tőle a gyertya
– segít megállapítani friss-e a tojás
– kinyírja a mérgesszömörcét
– meghosszabbítja a seprű életét
– kezeli a méhcsípést
– elveszi a kávé keserű ízét
– frissen tartja a tejet
– helyrehozza a művirágokat
– eltünteti a vért, a bort és az izzadságfoltokat
– megvédi a gyümölcsszeleteket a barnulástól

És ha ez még mindig nem volna elég, az ételízesítés mellett a konyhában is jó hasznát vehetjük. Például azért, mert „megédesíti” a kávét (akarjuk mondani, elveszi a keserű mellékízét), megvédi a gyümölcsszeleteket a bebarnulástól és mert frissen tartja a tejet (napokat jelent, ha egy csipet sóval összerázzuk). Emellett segít megállapítani, hogy egy tojás friss-e vagy sem. Amelyik tojás egy egyszerű sóoldatban lebeg az friss, ami elsüllyed, azt már inkább ne használjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik