Élet-Stílus

Több tucat nem tervezett baba születhet

Rendes hormontabletták helyett véletlenül placebót csomagoltak az amerikai fogamzásgátlókba.

Néhány hónappal a szeptemberi fogamzásgátló-botrány után, amikor a Qualitest Products nevű gyártónak 8-féle tablettáját kellett visszahívnia, most újra pánikhangulatba kerültek az amerikai nők. Szerdán ugyanis a Pfizer gyógyszergyártója bejelentette, hogy az Egyesült Államokban, csomagolási hiba miatt kénytelen visszahívni legalább 1 millió doboz általa gyártott Lo/Ovral-28 fogamzásgátlót.

A „csomagolási hiba” során a rendes hormontabletták helyett placebót (vagyis tulajdonképpen egyszerű cukorkákat) csomagoltak a dobozokba. Ennek következtében még azok a nők is teherbe eshettek a tudtukon kívül, akik rendesen, az előírásoknak megfelelően szedték a tablettát. A szakértők azt még nem tudják pontosan, hogy a nem kívánt terhesség összesen hány nőt érint.

Egy biztos, a Qualitest Products – ami szeptemberben a Pfizerhez hasonlóan hibázott – akkor nem élte túl a botrányt, annál is inkább, mert már a visszahívást követő második héten jelentkezett is az első nő, aki beperelte a céget, mert állítása szerint az ő hibájuk miatt esett – nem tervezett módon – teherbe.

A 8 leggyakoribb fogamzásgátló módszer Magyarországon:
1. óvszer – könnyen beszerezhető, olcsó
2. tabletta – az egyik legbiztonságosabb módszer, hormonokat juttat a szervezetbe
3. injekció – 3 havonta, utolsó injekciót követő 6. hónapban áll vissza a fogamzóképesség
4. méhen belüli fogamzásgátló – 35 év feletti nőknek ajánlják, állandó jelleggel hormont bocsát ki
5. hüvelygyűrű
6. pesszárium
7. spirál
8. hüvelykúp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik