Élet-Stílus

Hideg ellen hagyomány, művészet és kultúra

Szentendre a fagyos hétvégéken is a legideálisabb helyszínek közé tartozik.

Az elmúlt pár nap egyértelműen a következő időszaktól való félelemről, az eljövendő időjárásról, a szibériai zimankó itthoni tombolásáról szólt. Hogy könnyebben elviseljük ezt a fogvacogtató hideget két dolgot tehetünk. Vagy ülünk otthon a jó meleg lakásban, vagy elmegyünk valahova, ahol megtanulhatjuk, hogy mit is érdemes tenni a hideg napok alatt. Akik az utóbbit választják, keresve sem találhatnának jobb helyet a szentendrei skanzennél, ahol ezen a hétvégén kezdődik a farsang köré szereveződő téli tematikus hétvégék hosszú sora.


A téli skanzen – Fotó: skanzen.hu

Szentendrére ellátogatni mindig élményt jelent, mert talán nincs is még egy olyan település az országban, amely ennyire sokszínű lenne, és ennyire átitatott lenne a művészet és a kultúra által. Ennek legékesebb bizonyítéka a Szentendrén található skanzen, ahol a szerencsés látogató megismerheti az ország minden tájegységének tradicionális (nem panel alapú) építkezési szokásait, népszokásait, bepillanthat az Alföld, a Felső-Tiszavidék, a Kisalföld, a Nyugat- Dunántúl, a Dél- Dunántúl, a Felföld mezővárosai, a Bakony és a Balaton- felvidék, vagy Észak-Magyarország életébe. Egyszerűbben összefoglalva a Szabadtéri Néprajzi Múzeum látogatói az egész országot körbejárhatják egyetlen nap alatt. Most pedig különösen érdemes így tenni, mert – mint arról szó volt már – ezen a hétvégén a téli programsorozat egyikén lehet részt venni.

 


A téli pajta – Fotó: skanzen.hu

Most szombaton és vasárnap a Fonó köré szerveződik majd az élet, hiszen ez volt a régi időkben az a közösségi hely, ahol a nagy hidegben összegyűltek az emberek, ez adott helyet az ismerkedésnek, udvarlásnak, miközben szorgosan dolgoztak a kezek, hogy jó meleg ruhákat készítsenek. Ezek mellett persze számos más program is várja még a látogatókat (ennek a hétvégének a részletes programja itt tekinthető meg, a következő hétvégék tematikája pedig itt olvasható), amire egyedül szükség lesz, az a jó meleg ruha, a többiről a szervezők gondoskodnak.


Farsangi mulatság – Fotó: skanzen.hu

Aki azonban nem pusztán a skanzenben szeretne tanulni, mulatírozni, töltődni, annak az egész város rendelkezésére áll. Az ezeréves mediterrán hangulatú település utcáin sétálni talán még a mínusz húsz fokban is lélekmelegítő lehet, nem beszélve a sok-sok kávézóról, étteremről, ahova bármikor be lehet ülni egy meleg levesre, vagy teára. Lévén azonban, hogy Szentendre tényleg a művészetről szól azért érdemes meglátogatni jó néhány múzeumot is. Legyen az valamely itt élő nemzetiség – merthogy Szentendre igazi sokszínűségét ezeknek a nemzetiségeknek az együttélése, keveredése adja, akár szerb, dalmát, lengyel, vagy német közösségről beszélünk – egyik tagjának kiállítása valamely galériában, vagy akár a különböző korok rádiókészülékeiből álló gyűjtemény megtekintése a Magyar Rádiótörténeti kiállításon.


Szól a rádió – Fotó: radiokiallitas.hu

Ezen kívül pedig számos – Magyarországon, sőt akár a világon is – egyedülálló gyűjteményt tekinthetünk meg ebben a Duna-parti városban, mint például a nyolcszáz darabos olaj-, és petróleumlámpa kiállítás, a Szamos Marcipán Múzeum, az Üvegmúzeum, a Babamúzeum, vagy épp a Gyémántmúzeum. Az egyik legizgalmasabb pedig a Mikro Csodák Múzeuma, ahol az ukrán Mikola Szergijovics Szjadrisztij keze munkáját dicsérő apró csodákat vehetjük szemügyre nagyítók segítségével, például egy gombostűfejen álló sakktáblát rajta egy Aljohin-Capablanca mérkőzés állásával.


Mikrosakk – Fotó: iranyszentendre.hu

Tekintve pedig, hogy Szentendre egykori polgármestere az 1926-os évben áldását adta egy művésztelep létesítésére – Nagybányához hasonlóan, és az onnan elszármazott festők munkájának is köszönhetően –, később Szentendre is elnyerte a festők városa megnevezést.


Bánáti Svarák József tájképe – Fotó: iranyszentendre.hu

A már említett különleges gyűjtemények mellett ez az, ami igazán különlegessé teszi ezt a várost. Lépten-nyomon különböző galériákba botlik az itt sétáló látogató, ahol korábbi és ma is itt élő művészek – egyes adatok szerint több mint kétszáz művészember alkot jelenleg is a városban – munkáinak megtekintésére nyílik lehetőség.

A hideg nagy energiákat emészt fel, töltődjünk hát egy kis hagyománnyal, kultúrával, művészettel Szentendrén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik