Élet-Stílus

A nyitott házasságé a jövő?

A sírig tartó hűségnek vége: a szakértők szerint egyre többen döntenek majd a legalizált hűtlenség mellett.

Vannak, akiket meglephet, hogy a párkapcsolatok jövőjét érintő vitás kérdés épp egy elnökválasztási procedúra során merül fel, és vannak, akiket nem. Egy biztos, a nyitott házasság és az azt övező heves vita most Newt Gingrichnek – az egyik amerikai republikánus elnökjelöltnek – köszönhetően újra fellángolt. Mint arról a politikus exneje beszámolt, a férfi válásuk előtt arra kérte őt, hogy éljenek inkább nyitott házasságban.

A kérés a szakértők szerint ma már nem számít szokatlannak, sőt néhány nyugati országban ma már teljesen elfogadott kapcsolati forma az, amelyben a felek nemcsak egymással, hanem idegen, külső partnerekkel is intim, szexuális kapcsolatot tartanak fenn. Mindezt persze a másik fél tudomásával. Amerikában a lakosság egészét tekintve 1-10% közé tehető a nyitott házasságban élő pároknak a száma.

Legális hűtlenség:
A nyitott kapcsolatot választók a legtöbbször azzal magyarázzák döntésüket, hogy a „holtomiglan-holtodiglan” nézet már elavult, a monogám és boldog kapcsolatok ráadásul ritkák, mint a fehér holló. Szerintük ezek az engedélyezett viszonyok megfűszerezik a kapcsolatot és újra és újra felszítják a pislákoló szenvedélyt. Adott esetben még el is mélyítheti a már meglévő kapcsolatot…

Magyarországon egyelőre nem ilyen elterjedt a nyitott házasság, a párok többsége – ha ilyenben él is – titkolja, mert tart a környezete és a családja rosszallásától. Ennek ellenére a párkapcsolati szakértők szerint hamarosan változásra lehet majd számítani, a jövő ugyanis minden bizonnyal nem a monogámiának, hanem éppen hogy a szabadabb, rugalmasabb kapcsolatoknak kedvez majd.

Ez egyébként nem jelenti azt, hogy a szakemberek zöme örül is a változásnak: szerintük a monogámia elhagyása több problémát is felvet. Előrevetíti például, hogy a jövő kapcsolataiból eltűnik majd az elkötelezettség (iránti vágy), a kölcsönös tisztelet és az igény, hogy a pár csakis és kizárólag együtt építse az életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik