Élet-Stílus

Alpesi életérzés Magyarországon

Ezen a hétvégén: Hófesztivál a Mátrában!

Kicsit olyan, mintha ez a tél nem akarna beindulni. Mintha lenne is, meg nem is. Persze az is lehet, hogy csak én élek valamilyen másik dimenzióban, de úgy tűnik, hogy ez a tél az elmúlt évek legenyhébbike. Pedig hihetetlenül jó dolog hatalmasakat túrázni a hóval borított erdőkben, vagy síelni egyet valamely hazai sípályán! Utóbbira azért van lehetőségünk, sőt egy igazi fesztivállal a Mátrában még a sokak által hőn szeretett külhoni síelések hangulata is felidézhető, igazi alpesi hangulat várja ugyanis a mátraszentistváni síparkba látogatókat.


Mátraszentiváni látkép – Fotó: utikalauz.hu

Ezen a hétvégén az itteni sípályán – bár nyugodtan nevezhetjük síkomplexumnak is – igazi téli fesztivált rendeznek. Miközben a hóágyúkkal telebombázott 40-70 centis hóval bíró sípályák zavartalanul üzemelnek majd, számos program várja a téli sportok kedvelőit. Az ország legnagyobb sípályáján megrendezésre kerülő Hófesztiválon természetesen a mindent ki lehet majd próbálni, ami a síeléssel, a havas sportokkal, a téli aktív pihenéssel kapcsolatos. Kevésbé bátrak pedig kolbászt majszolgatva és forralt bort, vagy puncsot szürcsölgetve csodálhatják családtagjaikat, barátaikat, és konstatálhatják, hogy szeretteik egy pillanat alatt rabjává váltak két lécnek és egy pár botnak, vagy élvezhetik a különböző programokat, koncerteket.

Természetesen, ha már ellátogatunk Mátraszentistvánra, akkor arról sem nagyon érdemes megfeledkezni, hogy errefelé azért a síelésen kívül is akad bőven program. Érdemes legalább egy napot rászánni a környék csodás turistaútjainak bejárásra is akár úgyis, hogy a három „szent falut”, egyaránt érintjük.


Vörös-kő kilátó – Fotó: utisugo.hu

Mátraszentistvánt, Mátraszentimrét és Mátraszentlászlót, ezeket a kicsiny hegyi településeket eredetileg szlovák és német népcsoportok alapították és az első falvak első lakói üveggyártással foglalkoztak – innen is ered a három település régi neve is: Felsőhuta, Ötházhuta, Fiskalitáshuta. Ez a régió ugyanis bővelkedik az üveggyártáshoz szükséges alapanyagokban. Ennek emlékét őrzik a Mátraszentimréhez közel eső Csörgő-patak völgyében található az 1741-ben létesült és az 1964-ben történő ásatásokkor feltárt üveghuta felszíni maradványai.

A három település olyannyira kötődik egymáshoz, hogy még az egri érsek is úgy gondolta, hogy érdemes lenne egy közös templomot építeni ide, ami az itt élő emberek központjául szolgálhatna, e köré szerveződhetne az itteni élet. Egyes történetmesélők szerint a három település lakói is támogatták az ötletet, ám a pontos helyszínben nem tudtak megállapodni, így aztán az érsek úr maga jelölte ki a településektől ugyanolyan távolságra levő pontot, ahova aztán fel is épült, majd 1942-ben fel is szentelték az egyik legnagyobb és legismertebb helyi turistalátványosságnak is számító Három falu templomot. Aki a Hófesztiválra érkezik, annak igen könnyű dolga lesz megtalálni, mivel a gyönyörű, terméskőből készült templom a sípályák közelében található.


Háromfalu temploma – Fotó: sipark.hu

Természetesen saját kilátóval is rendelkezik a környék, amelyet szintén érdemes meglátogatni. A Vörös-kő kilátóról ugyanis csodás körpanoráma tárul elénk, tiszta időben pedig még a Tátra csúcsait is megpillanthatjuk.

Érdemes tehát ezen a hétvégén egy kicsit kiruccani a Felső-Mátárba és élvezni a telet, mert ha máshol nem is, hát a Mátrában azért akad némi hó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik