Élet-Stílus

Boldogtalanná tesznek netes barátaink

A közösségi háló tagjának lenni nem jelent felhőtlen örömöt, sőt. Minél több időt töltünk rajta, annál nagyobb eséllyel szomorodunk el...

Azt gondolnánk, ha vidám képeket nézegetünk a Facebbokon a barátainkról, ismerőseinkről attól majd jó kedvre derülünk. Ám nemrég kiderült, ezzel épp ellenkező hatást érünk el. Ugyanis a site-ra gondosan kiválogatott, csodás életről árulkodó, mosolygós képeket szokás feltölteni, mint azt a Utah Valley Egyetem kutatói is észrevették, és ez nagyon lelombozza a többieket.

Szociológusok a felmérés során 425 egyetemi hallgatót kérdeztek az elégedettségükről és a barátaikról. Olyan állításokat kellett osztályozniuk, hogy szerintük például „az élet igazságos”, vagy „sok barátomnak jobb az élete, mint nekem”. Azt is elmesélték, mennyit és milyen módon tevékenykednek a Facebookon, hány „barátjuk” van, és közülük mennyit ismernek ténylegesen. 95%-uk használta a Facebookot, és átlagosan két és fél éve regisztráltak, valamint közel heti öt órát töltöttek fenn az oldalon.

A felmérés során kiderült, minél több órát töltött valaki a közösségi site-on, annál inkább érezte úgy, hogy mások boldogabbak nála. Ez különösen érvényes volt azokra, akik gyűjtötték az olyan „barátokat”, akiket tulajdonképpen nem is ismertek. Akik pedig a legrégebb ideje voltak tagjai az online közösségnek, még inkább azt gondolták, hogy „az élet igazságtalan”. Ezzel szemben azok, akik jobbára személyesen ápolták baráti kapcsolataikat, kevésbé érezték úgy hogy az élet elbánt volna velük.

A kutatás egyik vezetője, Hui-Tzu Grace Chou szerint ez a jelenség nem ismeretlen, hajlamosak vagyunk téves következtetésre jutni azokkal kapcsolatban, akiket csak felületesen ismerünk: „A Facebookon mások boldog képeit nézegetve az embereknek az a benyomása támadhat, hogy mások ‘mindig’ boldogok és jó életük van” – vélekedett Chou.

A tanulmány a Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik