Élet-Stílus

Miért jó, ha piros tányérról eszel?

Jól gondold meg, milyen tányért választasz a vacsorához, mert a diétád sikere múlhat rajta.

Bármennyire hihetetlennek tűnik már a puszta felvetés is, úgy tűnik, igaz. Azt már régóta tudjuk, hogy a körülöttünk lévő színek hatással vannak az életünkre: többek között befolyásolják az aktuális hangulatunkat és munkakedvünket, megnyugtatnak és olykor felidegesítenek. Miért ne lehetnének hatással akkor az étvágyunkra is?

Talán épp ebből a felvetésből indultak ki azok az osztrák és német kutatók, akik a közelmúltban – legalább 200 egyetemista bevonásával – végeztek egy erre vonatkozó vizsgálatot. Kiderült, hogy a tányérok és a csészék színe nem pusztán esztétikai célokat szolgál: hatásuk ugyanis kilókban mérhető.

Főleg a piros szín esetében látványos a hatás: ilyen színű tányérról a résztvevők majdnem a felével kevesebbet ettek, mint mondjuk azok, akik fehér vagy épp kék tányérról falatoztak. A szakértőket saját bevallásuk szerint nem lepte meg az eredmény: a piros színt a társadalmunk már hosszú évszázadok óta a veszéllyel, valamilyen figyelmeztetéssel vagy épp a tiltással kapcsolja össze. Elég, ha csak a behajtani tilos vagy a dohányzást tiltó táblákra gondolunk.

És, hogy ennek a felismerésnek milyen haszna van? A hatására az egészségtelen és zsíros ételeket a jövőben pirosba csomagolhatják, hogy a vásárlók majd első ránézésre el tudják dönteni, milyen étellel van dolguk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik