Élet-Stílus

Irány a fekete pálya, de csak ha felkészültél

Egyre több magyar vég neki évről évre a havas hegyeknek, hogy két vagy egy lécen egyensúlyozva tegye próbára - például az ízületeit...

Kapcsolódó cikkek

Becslések szerint egy-egy évben mintegy félmillió magyar utazik a hegyekbe, hogy élvezze a síelés, snowboard örömeit. Arról viszont már nincsenek pontos adatok, hogy közölük hányan készülnek fel alaposan a komoly testmozgásra. Félő, hogy sokan egyből az irodai széket cserélik a sporteszközökre, így nem véletlen, hogy előfordulnak sérülések. Pedig a térdünkre például a nyugdíjas éveinkben is szükségünk lenne, ugyebár? Hiszen az izomláz a legkevesebb, amitől szenvednie kell az óvatlanul sportolónak: 1000 síelőből átlagosan 2-4 fő sérül meg nap mint nap annyira, hogy komoly orvosi beavatkozásra van szükség.


Veszélyes ülőmunkából hódeszkára pattanni – Fotó: Shutterstock

Ha viszont időben elkezdjük a felkészülést a sérülések mellett izmaink fájdalmát is kiküszöbölhetjük. Első lépésként a legfontosabb az állóképességünk javítása, illetve a szív-tüdő kapacitásunk növelése, amihez az úgynevezett cardiogyakorlatok a legmegfelelőbbek. Ugyanakkor természetesen szükség van az erőnlét fejlesztésére is, hiszen a sízés az egyik legintenzívebben igénybe vevő mozgásforma.

Általában a szabadtéri – lejtőnek fel és le – futást, szökdécselést javasolják, de a Nordic walking is hasznos elfoglaltságot jelenthet. Edzőteremben a futó- (hegymenet), lépcsőzőgép és ellipszistréner hasznos lehet, de a spinning és stepaerobik is jól felkészít. Sőt, az egyik pilates stúdió is szebb és hatékonyabb síelést ígér gyakorlataival. Tudnod kell, ahhoz, hogy formába lendülj legalább hat hét felkészülésre van szükség. Ha nincs ennyi időd, még mindig kipróbálhatod az úgynevezett a vibrációs tréninget, amelynél azt ígérik, hogy 2-3 hét alatt formába hoznak.


Még több infó a sérülés- és betegségmentes síeléshez

Ha pedig utolsó pillanatban esnél be a csodás osztrák, szlovák, francia vagy épp magyar magaslati télbe, akkor egyszerűen mondj le a sífutásról vagy hódeszkával való siklásról, érd be egyszerű sétával, hiszen nincs kikapcsolóbb, meditatívabb mint a szikrázóan fehér táj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik