Élet-Stílus

A félteke legnépszerűbb gyümölcse méreg?

Hiába sok benne a vitamin és az antioxidáns, növényvédővel szennyezve még az alma is méreg.

Károsítják az idegrendszert, megzavarják a hormonokat és hosszú távon még rákot is okozhatnak: a növényvédő szerekről ma már szinte mindenki tudja, mennyire károsak, ennek ellenére úgy tűnik, hogy még mindig bőven jut belőlük az elfogyasztásra szánt növényekre és a zöldségekre is. Legalábbis erre utal az a lista, amit a legszennyezettebb növényekről az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal minden évben összeállít.

Megdöbbentő, de az, aki a „Piszkos Tizenkettő” listájára felkerült növényekből napi legalább 5 adagot eszik, legkevesebb 14 különféle mérgező vegyi anyagot juttat a szervezetébe. Ezt a listát idén a – nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is nagy kedvenc – alma vezeti. A vizsgált gyümölcsök 98%-ában volt valamilyen növényvédő, ami a szakértők szerint annak „köszönhető”, hogy az alma könnyen beszívja azokat a mérgeket, amik a felületére kerülnek.

A teljes “Piszkos Tizenkettő” lista:
1. alma
2. zeller
3. eper
4. őszibarack
5. spenót
6. nektarin
7. szőlő
8. amerikai paprika
9. burgonya
10. áfonya
11. fejes saláta
12. fodros káposzta

 

Az almára vonatkozó vizsgálati eredmények nemcsak az amerikaiaknak, de nekünk, magyaroknak is nagyon fontosak: különösen azért, mert a kultúránkban az alma gyakran az első étel, amit a kicsik a hozzátáplálás során kapnak. Az eredmények ismeretében jogos kérdés, hogy ha ilyen súlyos a helyzet, vajon hogyan védekezhetünk a szennyezett gyümölcsök ellen.

A szakemberek azt javasolják, hogy ha tehetjük, csak a saját magunk, illetve az ismerőseink, rokonaink által termesztett gyümölcsöket fogyasszuk, vagy vásároljunk piacon, esetleg bioboltban.

Ezért szeretjük az almát:
– mindössze 80-90 kalória
– tele van antioxidánssal
– napi C-vitamin-szükségletünk 14%-a – sok rostot tartalmaz
– finom és laktató
– segíti a fogyni vágyókat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik