Élet-Stílus

Terjed az influenza Európában

Európában még alacsony a vírus aktivitása, de a múlt hónaphoz képest egyre több a beteg.

Hivatalos Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb összegzése alapján azt írta, hogy 2012 első hetében Olaszországban és Svédországban regionális, Hollandiában, Norvégiában és Spanyolországban helyi járványok alakultak ki. További 13 országból – köztük Magyarországról – elszigetelt eseteket jelentettek.

Az ECDC adatai szerint Európa területén a megbetegedéseket okozó vírustörzsek közül eddig az influenza A(H3N2) vírus domináns. Az ÁNTSZ egy héttel ezelőtt számolt be arról, hogy Európában megkezdődött az influenzajárvány. Szerdán az Országos Epidemiológiai Központ jelentésében azt írta: Magyarországon az év első hetében kétszer annyian – 6800-an – fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban, egy beteg szervezetében pedig kimutatták a vírust.

Mint közölték, az ország valamennyi közigazgatási területén nőtt az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága az előző héthez képest, de tömeges megbetegedésekről az első naptári héten nem érkezett jelentés.

Darányi Mariann orvosmeteorológus korábban az MTI-nek azt mondta: az év elején az enyhe időjárás kedvezett a vírusok szaporodásának, továbbá az emberek enyhe időben hajlamosabbak kevésbé felöltözni, így könnyebben megfáznak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: az előjelzések szerint tartós hidegre kell számítani, amely sem a baktériumok, sem a vírusok terjedésének nem kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik