Élet-Stílus

A gyászba akár bele is lehet halni

Egy szeretett ember elvesztése miatt érzett szívfájdalom könnyen szívrohamhoz vezethet...

A szívinfarktus esélye 21-szer nagyobb lesz egy nappal egy közeli hozzátartozó vagy egy barát elvesztését követő napon, derült ki egy friss tanulmányból. Ráadásul ez azokra is vonatkozik, akiknek egyébként kevés az esélyük rá, jelentette ki a kutatás vezetője, Elizabeth Mostofsky: „Ha valaki gyászol, akkor oda kell figyelni rá, hogy nem jelentkeznek-e nála a szívinfarktus tünetei. Tudatosítani kell magunkban, hogy esetleg orvosi segítségre is szüksége lehet.”

1985 felnőttet interjúvoltak meg 1989 és 1994 között, egészen pontosan olyan infarktus túlélőket, akik még akkor kórházban tartózkodtak. Az átlagéletkoruk 62 év volt, majd egészen 2007-ig nyomon követték sorsukat. A férfiak egyébként nagyobb kockázatot hordoznak magukban egy hozzátartozójuk elvesztésekor, tette hozzá a kutató. A legveszélyesebb időszak az első 24 órán belül volt, miután elhunyt egy közeli hozzátartozó vagy barát, majd az időmúlásával a kockázat is csökkent, de még egy héttel az elhalálozás után is hatszoros volt az esély a „normálishoz” képest.

Ráadásul nem nehéz összekeverni a tüneteket a gyásszal, hiszen a mellkas szorítása, hasfájás, szédülés, hányinger és légszomj mindkét esetben jelentkezhet. Épp ezért, ha a gyászolónál ilyen tüneteket veszünk észre, orvfoshoz kell fordulni!

Azt egyelőre még nem tudják, hogyan vezethet a gyász infarktushoz, de már kidolgoztak elméleteket: „Düh, szorongás és depresszió jelentkezik – mondta Mostofsky -, ami megnövelheti a szívverést és a vérnyomást. Ez véralvadási zavarokhoz vezethet, ami miatt hajlamosabb besűrűsödni és vérrög képződni, ami elzáródást okozhat, és kész is a szívinfarktus.”

A tanulmány a Circulation című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik