Élet-Stílus

Terjedőben a lisztérzékenység

A gluténra ma legalább négyszer annyian érzékenyek, mint fél évszázada.

A gluténérzékenységre – vagyis a lisztérzékenységre – a Mayo Klinikán figyeltek fel, amikor 50 évvel korábbi vérmintákkal hasonlították össze a mostani mintákat. Kiderült, hogy négyszer annyi a lisztérzékeny, mint volt 50 éve, ennek ellenére még mindig csak kevesen tudnak betegségükről. Magyarországon a hivatalos adatok szerint minden 344. embert érint, ám figyelembe véve a rejtett eseteket, sokkal valószínűbb, hogy minden 100. emberre igaz, hogy lisztérzékeny.

Egyáltalán mi az a glutén?
A glutén tulajdonképpen egyfajta fő fehérje, ami a búza, árpa, rozs és a zab magjában is megtalálható. Ez az anyag teszi ragadóssá a lisztet és tartja össze a lisztes tésztákat.

El lehet kapni?

A gluténérzékenység nem fertőző, hanem többnyire öröklött betegség, ám ez nem jelenti azt, hogy a lisztérzékeny szülőnek törvényszerűen lisztérzékeny lesz a gyermekük is. Igaz, a betegség kialakulásának esélye tízszer nagyobb, ha a szülő is gluténérzékeny. A lisztérzékenység emellett nem valódi allergia, még akkor sem, ha az allergiákéhoz hasonló immunválaszt vált ki a vékonybélben. Hogy akkor pontosan hogy alakul ki, egyelőre még az orvosok számára sem teljesen világos, de az biztos, hogy szerepet játszhatnak benne a gyulladásos folyamatok, a kémiai hatások és a fertőzések is.

A gyereknél valamivel könnyebb felismerni, főleg azért, mert a betegség felnőtteknél nem mindig jelentkezik típusos (vagyis hasi) tünetekkel, melyek a leggyakrabban puffadás, elhúzódó hasmenés, fogyás, kedvetlenség, általános immungyengeség. Ennek következtében alakulhatott ki az a széles körben elterjedt tévhit, hogy a lisztérzékenység egy ritka és a csak gyermekkorban előforduló kórkép.

Mit tegyen, aki arra gyanakszik, hogy lisztérzékeny?

Érdemes mindenképpen kivizsgáltatni a problémát, a lisztérzékenység ugyanis kezeletlen formában nemcsak állandó kellemetlenséget, de szervi elváltozásokat is okozhat. A betegséget általában úgy diagnosztizálják, hogy egy gyomortükrözés során mintát vesznek a vékonybélből, ha az eredmény pozitív, az orvosok általában azonnal javasolják az egész életen át tartó gluténmentes diétát.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ez a diéta nagy terheket – és nemcsak anyagi értelemben – ró az érintettre és a hozzátartozóira is. A speciális – gluténmentes – lisztféleségek és készételek szerencsére ma már nagyobb számban hozzáférhetők, mint korábban, az áruk azonban még így is sokkal magasabb – összehasonlítva a hagyományos termékekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik