Élet-Stílus

Csodakrém a ráncok ellen?

Új termékcsaládot készül bevetni az öregedés ellen az egyik neves kozmetikai cég.

A készítmény különlegességét az adja, hogy ez az öregedésgátló készítmény az ígéretek szerint a sejtjeinket „veszi rá” arra, hogy regenerálják önmagukat, kisimítsák a ráncokat és megjavítsák a károsodott bőrt. A fejlesztéssel a glikobiológia szakértői foglalkoztak, amely szakterület a szénhidrátok és a szénhidrát komplexek, különösen a glikofehérjék tanulmányozásával foglalkozik.

A mesterséges vegyületeket úgy alakították ki, hogy a természetes vegyületeket utánozzák, amelyek áttörnek a felszínen, és stimulálják a bőrsejtek megújulását. Ezek a természetes vegyületek az idő múlásával ugyanis egyre kevésbé aktívak, ezt szeretnék megfordítani, a hírek szerint sikerrel. Ugyanis már reményteli eredményeket értek el a bőr rugalmasságának, vastagságának és simaságának javításában.

Bruno Bernard, a L’Oreal kutatási igazgatójának az elmondása szerint az eddigi kozmetikumok többnyire csupán a bőr felszínén fejtették ki a hatásukat. „Most viszont képesek vagyunk fiatalító hatást elérni a bőr mélyebb rétegeiben is” – tette hozzá.

Ez a fiatal kutatási terület egyébként nem csupán a kozmetikai ipar számára kiemelkedő, például a rákkutatásban is fontos szerepet szánnak neki. Egy újfajta biológiai jelátadó és -felismerő rendszer létezésére és működésére keresnek és találnak egyre több bizonyítékot a kutatói, amelynek szerepe kulcsfontosságú olyan alapvető jelenségekben is, mint például a kórokozók elleni immunvédelem vagy az ivarsejtek egymásra találása.

Peter Seeberger, a berlini Max Planck Intézet igazgatója, aki valaha maga is dolgozott a L’Oreallal, kijelentette: „A kutatás egyértelmű jótékony biokémiai változásokat mutatott mind a laboratóriumban, mind a humán vizsgálatok során. Engem az egészség érdekel, és nem az arcfestés, de nagy meglepetésemre kiderült, hogy igazi tudományos kísérletek folyhatnak egy kozmetikai vállalatnál” – tette hozzá.

Az új, Glycanactif néven bejegyzett termék a remények szerint még 2012-ben polcokra kerül. Azért nem árt a türelem, ugyanis további kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, a molekulák valóban képesek a bőr mélyére hatolni, illetve hogyan működik a jótékony hatásuk. Richard Gallo, a bőrgyógyászat professzora azt nyilatkozta a Sunday Timesnak: „Több cég is foglalkozik ezzel a területtel. Az optimista részem azt mondja, hogy tényleg van rá esély… de a pesszimista közbeszól, hogy ismét csak egy újabb felhajtásról van szó.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik