Élet-Stílus

A januári alkoholstop többet árt, mint használ

A hirtelen jött, egy hónapos böjt, csak a lelkünket tisztítja, a májunkat nem - állítják a szakértők.

Csak azért, mert az ünnepek alatt túlzásba vittük az italozást – különös tekintettel a szilveszteri duhajkodásra – és most a lelkiismeretünk azt diktálja, hogy az egészségünk érdekében tartsunk néhány hét szünetet, ne ugorjunk fejest rögtön az alkoholmegvonásba.

Bár a szakértők nem vetik el élből az egy hónapos, vagy még annál is tovább tartó tisztítókúra ötletét, felhívják a figyelmet arra, hogy ez bizony olykor többet árt, mint amennyit használ. Megvan ugyanis a dolognak az a veszélye – mondja Dr. Mark Wright a Southampton General Hospital hematológusa -, hogy abba a hamis hitbe ringatjuk magunkat, hogy csináljunk a szervezetünkkel bármit, az néhány hét önmegtartóztatás után majd regenerálja majd magát.

Ez viszont egyáltalán nincs így. A szakértő a túlzásba vitt alkoholfogyasztás májra gyakorolt hatásait egy érzékletes példa mentén szemlélteti, amiben a májat a hitelkártyához hasonlítja, amit az év végi vásárlásrohamokkal alaposan megterheltünk. A szakértő rámutat, hogy attól nem javul majd az anyagi helyzetünk, ha az új év első napjától egy hónapig pirítóson élünk majd.

Ugyanígy van ez az alkohollal is: a hirtelen megvonás sem jó megoldás, az orvosok épp ezért azt tanácsolják, hogy – csakúgy, mint minden más dologgal az életünkben – bánjunk az alkohollal is tudatosan. Szerintük a jó megoldás nem absztinenseknek az, ha egyszerre csak kis mennyiségeket fogyasztanak és rendszeres időközönként – lehetőleg hetente – beiktatnak 3-4 alkoholmentes napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik