Élet-Stílus

Szilveszteri koktélok – házilag

Íme néhány ötlet, mivel köszöntsük az újévet, ha a pezsgő már unalmas.

Ha már koktél, azt tudjuk, honnan ered az ital elnevezése? Az utóbbi néhány évben számtalan mulatságos történet kelt szárnyra azzal kapcsolatban, honnan ered a koktél neve. A legvalószínűbb és ezzel együtt legelterjedtebb az a történet, ami a 19. századi amerikai kakasviadalok idejére teszi a név kialakulását.

Eszerint a viadalok végén a győztes kakas tulajdonosa kitéphette a vesztes állat farktollait és azt trófeaként megőrizhette. Az állat farkának megkopasztását hagyományosan a kakas farkára elfogyasztott itallal („drink on the cock’s tail”) ünnepelték. Az italt magát egyébként annak köszönhetjük, hogy a tiszta szeszek nagy töménységben korábban csak bizonyos mértékben voltak élvezhetőek. Épp ezért az különböző anyagok hozzáadásával próbálták ízletesebbé tenni.

És most lássunk néhány klasszikust, amit házilag – a szilveszteri buliba – sem probléma elkészíteni:

1. Cosmopolitan

Nos, ha a Martini minden koktélok keresztapja, akkor a Cosmo valószínűleg a jogos örökös, annyira népszerű. Ráadásul finom és még jól is néz ki, aminek az elkészítéséhez elég néhány jó előre behűtött pohár, no és egy jó előre behűtött üveg vodka.

Recept 1 személyre:
– 5 cl jó minőségű vodka
– 1 cl Cointreau
– 2 cl áfonyalé
– 1-2 csepp citromlé
– jégkocka
– shaker

 

2. Negroni

Íme a tökéletes étvágygerjesztő, hiszen kevés olyan koktél van, ami egyszerre tud édes és savanyú is lenni, mint a Negroni. Ha valakinek ahhoz van kedve, long drinket is csinálhat a koktéljából: ehhez nem kell mást tennie, mint hogy egy kevés szódavizet ad az italhoz.

Recept 1 személyre:
– 3 cl jó minőségű gin
– 3 cl Martini Rosso
– 3 cl Campari
– 1 szelet narancs
– jégkocka


3. Manhattan

A klasszikus koktél elkészítésének több módja is létezik, de ez az eredeti, amihez csupán néhány vizespohárra lesz lesz szükség.

Recept 1 személyre:
– 5 cl Canadian Club whisky
– 2 cl Martini Rosso
– 4 csepp Angostura gyomorkeserű
– jégkocka
– koktélkeverő és cseresznye

 



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik