Élet-Stílus

Szabadulj meg gyorsan a másnaposságtól!

Íme néhány egyszerű és gyors módszer, amivel elkerülheted a buli utáni egész napos szenvedést.

Ahhoz, hogy hatékonyan tenni tudjunk a másnaposság ellen, először azt kell megértenünk, mi zajlik a szervezetünkben egy hosszúra nyúlt este után. A népiesen csak macskajajnak nevezett tünetegyüttest mindenki tapasztalta már, aki nézett már túl sokszor és túl mélyen a pohár fenekére. Konkrétan az alkohol okozta mérgezés és kiszáradás tüneteit tapasztaljuk ilyenkor, amik attól függően mennyire vagyunk érzékenyek, eltérő súlyosságúak, leggyakrabban: émelygés, hányás, fejfájás és rossz közérzet jelentkezik.

A másnaposság ellen számos praktika létezik, most ezek közül mazsoláztuk ki azokat, amelyek gyorsan és eredményesen csökkentik a kellemetlen tünetek nagyját és a rossz közérzetet, hogy a január elseje ne csak a hányingerről és a fejfájásról szóljon.

1. Víz: mivel a tünetek jó részét, például a hasogató fejfájást is, a kiszáradás okozza, érdemes még azelőtt gondoskodni a folyadék utánpótlásáról, mielőtt lefekszünk aludni. Egy-két pohár tiszta, szénsavmentes víz elalvás előtt és felkelés után, ha csodát nem is tesz, de megkönnyíti a következő 24 órát.


Egy pohár vízzel már elalvás előtt készülhetsz a másnapra.

2. Csipkebogyótea: jótékony hatását egyrészt annak köszönheti, hogy folyadék, másrészt annak, hogy csipkebogyót tartalmaz. A növény – és a belőle készült tea – ugyanis gazdag C-vitaminforrás, ami erősíti az immunrendszert, ráadásul a szervezet regenerálódó képességére is jó hatással van. Egy csésze tea már néhány perc után érezhetően hat.

3. Meleg leves: bár a másnaposok jó része az első pár órában a háta közepére kívánja az ételek zömét, azért nem árt, ha néha kivételt tesznek. Például a levesekkel, amik gyorsan pótolják az éjszaka elvesztett nátriumot és káliumot, nyugtatják a gyomrot és folyadék lévén segítenek a kiszáradáson is. Másnaposság esetén a gazdag levesek helyett, szorítkozzunk inkább az egyszerű levekre, belevalók nélkül.

4. Süti, csoki: egy-egy hosszúra nyúlt ivászat nemcsak a folyadékot, de a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és nyomelemeket is kihajtja a szervezetünkből, így többek között az aminosavakat is, amiket gyorsan és egyszerűen pótolhatunk szénhidrátbevitellel. Egy-két szelet süti, vagy néhány kocka csokoládé már a hazaérkezéskor jó szolgálatot tehet, de jó hatásuk van a közérzetre közvetlenül az ébredés után is.


Az édességek megnyugtatják a másnapos gyomrot is.

5. Gyümölcslé: ha már túléltük azt a részt, amikor még az ízek gondolatától is rosszul vagyunk, próbálkozzunk meg a gyümölcslevekkel. Függetlenül attól, hogy narancs-, barack- vagy almalevet iszunk, a hatás garantált, ezek ugyanis bontják az alkoholt, ráadásul vitamint tartalmaznak, ami a közérzetünkön segít.

6. Sör: az igazán merészeknek – no és azoknak, akik hisznek abban, hogy a kutyaharapást szőrével lehet igazán jól gyógyítani – a szakemberek megengedik a sörkúrát is, mert állítólag hatásos a hirtelen jövő fejfájásra és megnyugtatja a háborgó gyomrot. Érdemes belekalkulálni, hogy ezzel a gyógymóddal a regenerálódás sokkal tovább tart, mint egyébként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik