Élet-Stílus

Megfejtettük az örök fiatalság titkát

Az öregedés elleni harcot először fejben kell elkezdeni, a testi egészség csak a szellemivel együtt működhet. Akár 15 évvel is tovább élhetnek az egészségesen élő nők.

Ha észrevesszük, hogy már egy ideje nincs kedvünk felkelni az ágyból reggel, rutinból csináljuk végig a napot a munkahelyen, nem találunk olyan embereket magunk körül, akiknek örülni tudnánk, tegyük fel magunknak a kérdést: hogy vagyok valójában? De őszintén. És mit szeretnék, mi tenne boldoggá? Ha nem tudunk rá válaszolni, na, ez az a pillanat, amikor biztosan érdemes nekiállni az anti-agingnek.

Nem nehéz egyetérteni azzal, hogy ez nem az évek számától függ, hanem attól, hogy fejben mikor adjuk fel a fiatalságunkat. Aztán a testünk is gyorsan elkezd alkalmazkodni ehhez a képhez.

Soha nincs túl késő megfiatalodni, és soha nincs túl korán tenni azért, hogy fiatalok maradjunk. Idős korban is élhetünk fiatalon. Megöregedni csak az fog, aki nem tesz ellene. S ez már huszonévesen is bekövetkezhet, ha nem vigyáz az ember.

Amikor elkezdünk fejben öregedni

Hogy ez valójában hány éves korban kezdődik el? 35-40 körül biztosan, de Tóth Márta life coach szerint a szülés például olyan fordulópont lehet a nők életében, amikor el kell kezdeni az anti-aginget. Hiszen ekkor a figyelem a babára irányul, és ezzel párhuzamosan a mamák elfelejtenek magukkal foglalkozni. Pedig a szervezet ekkor olyan változásokon megy keresztül, amelyek után nagyon is törődni kéne magunkkal. De hány nő figyel oda magára szülés után? Hány nő szereti magát a szülés után?

A mindig kéznél lévő kifogások – fáradt vagyok, a játszótérre nem érdemes felöltözni, itthon mindegy hogy nézek ki – jól jönnek majd később is. Vagy a munkahelyen: túlórázni kell, éppen határidőm van, ma továbbképzésre megyek, és egyáltalán, most fáradt vagyok, és nincs is időm rá. Holnaptól persze minden más lesz. Hacsak közbe nem jön valami. Általában közbejön. Úgyhogy megint nem megyünk el futni, de még csak sétálni sem.

Pedig muszáj kimozdulni – mondja Tóth Márta. A szobából is, ám előbb fejben abból a helyzetből, ahová évek óta beleragadtunk, és tulajdonképpen kényelmesen el is voltunk így. A belenyugvással pedig elkezdődik a fiatalság feladása.

Mi is az a life coaching?

A kimozdulásban tud segíteni a coaching, amely egy bizonyítottan hatékony eszköz arra, hogy elinduljunk a holtpontról, és kitartóak legyünk egy olyan folyamatban, amely az öregedést lelassítja, ami kizökkent az egészségtelen életmódból és viszi egy egészséges felé – biztat a szakember. A coach nem ad tanácsokat, nem kritizál, csak fogja a kezünket, hogy rájöjjünk, mi nem működik az életünkben, min szeretnénk változtatni. Tükröt tart elénk, s ha hajlandóak vagyunk elfogadni, amit a tükörben látunk, képesek leszünk majd olyan reális célokat kitűzni magunk elé, amelyek megvalósíthatók, és a siker nem maradhat el!

Már gyerekkorban kellene kezdeni magunkba szívni ezt az életszemléletet – hallottam egy nőtől, aki szó szerint szembe kellett, hogy nézzen magával a tükörben az önmegismerés első lépéseként.

Tóth Márta – aki már sokakat segített a megújulás, a megfiatalodás útjára lépni – úgy gondolja, az első lépés az, hogy elismerjük, elfogadjuk saját értékeinket. Azt mondja, a magyarok könnyen segíthetők, ha már eldöntötték, hogy el akarnak indulni. Nem volt még olyan ügyfele, akinek ez ne sikerült volna.

Az értékek és a kompetenciák megismerése nemcsak önismereti gyakorlat, magabiztosságot ad, hiszen büszke vagyok rá, hogy azokat én értem el – mesélte egyikük. – Olyan eszközöket kaptam a coaching során, amelyekhez mostantól a minden nap hozzá tudok nyúlni, ha úgy érzem nincs rendben valami. Ezek mindig a kezemben lesznek – erősítette meg egy fiatalember, aki nem szeretné idő előtt feladni, és elveszíteni ifjonti lendületét.

Megnyílnak a lehetőségek

Ám idősebb korban sem kell belenyugodni az öregségbe. A coach szerint a nyugdíjas kor a legnagyobb lehetőség, hogy az ember megvalósítsa azt, amire korábban nem volt módja: utazzon, élvezze a hobbiját, akár újat kezdjen, tanuljon, ismerkedjen, társaságba járjon.

Tőlünk nyugatabbra és jóval keletebbre nem is divat ürügyet keresni az öregedésre. Nézzünk meg francia vagy egy kínai középkorú embert, biztosan letagadhat legalább tíz évet. Ők valójában még nagyon fiatalok, mert fiatalnak érzik magukat. Amikor észrevették magukon, hogy elkezdődött egy öregedési folyamat, azonnal akcióba léptek: elkezdtek sportolni, tanulni, új elfoglaltságokat keresni – mondja, s elmeséli, hogy saját szemével látta a barcelonai parkokban sportoló idősek tömegeit.

Ma már az európai lakosság 20 százaléka 60 év feletti, ezzel együtt folyamatosan nő az aktív életet élők aránya az idősebb korosztályokban.

Talán Magyarországon is kimutatható ez a tendencia, de sokkal halványabban. Mi általában az anyagiakra fogjuk a lustaságunkat. Pedig nem feltétlenül kerül pénzbe egy kis anti-aging. A hosszú séták – teljesen ingyen – ugyanolyan egészségesek, mintha konditerembe vagy fürdőbe mennénk, meghívni egy kávéra a barátokat, szomszédokat szintén nem nagy befektetés. A tanulás, bármilyen új dolog felfedezése pedig az egyik legjobb anti-aging program – javasolja Tóth Márta.

Fektessünk be az egészségünkbe!

Egy amerikai egyetem kutatásai szerint azok a nők, akik egészséges életmódot folytatnak, akár 15 évvel is tovább élhetnek, mint kevésbé egészségesen élő társaik. Ha mellőzik a dohányzást, naponta legalább fél órát mozognak, megőrzik egészséges testsúlyukat, és a mediterrán étrend szerinti táplálkoznak, negyedére csökken a halálozási kockázat.

A GFK Hungária és a TÁRKI Egészséggazdasági Monitor felmérésének ez évi adatai szerint a magyarok mintegy fele ma már egyértelműen odafigyel erre, és befektetésnek tekinti az egészség-célú ráfordításokat. A lakosság 15%-a kifejezetten sok időt és pénzt fordít egészségmegőrzésre.

A testi és szellemi egészség csak együtt működnek. Mindkettővel törődnünk kell, állandóan megújítani. A folyamat a változásról szól – mondja Tóth Márta –, de mindenkinek a saját döntése, hogy akar-e változtatni, és mikor fog hozzá. Mindegy, hogy mi indítja el a változás igényét, a lényeg, hogy elhatározzuk, mostantól elég, egészségesen akarok élni, mert az egészség fiatalít, az egészség megőrzése fiatalon tart, és a testünk lassabban fog öregedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik