Élet-Stílus

Megjavulhat egy rosszfiú?

Már megint becsapott, mással flörtölt, megcsalt és már megint arra esküdözik, hogy mostantól minden megváltozik? Vajon van rá esély?

Talán nincs is olyan kapcsolat, amit így vagy úgy, ne rengetne meg alapjaiban egy beismert hűtlenség. Még a legerősebbekben is bombaként robban, és hiába néz szembe hibájával az egyik fél és vall színt, a nehéz döntés mindig a megcsalt félnek marad. Menni vagy maradni, megbocsátani?

Az esetek többségében a hűtlen partner megpróbálja egyszeri botlásnak, puszta véletlennek vagy egy szörnyű balesetnek beállítani tettét, aminek azzal próbálja meg tompítani az élét, hogy a beismerés után azonnal megesküszik rá, soha többet nem csinál ilyet. Ám a szakértők egybehangzó véleménye szerint ez még bőven kevés: egy kapcsolatban a hűtlenség bármilyen formában vészjelzés arra, hogy valami nem működik.

Sharon Rivkin családterapeuta és párkapcsolati szakértő szerint van néhány kivételes eset – egész kevés – amikor a megcsalás épphogy nem rombolja, hanem erősíti a kapcsolatot azzal, hogy rámutat annak hiányosságaira és közelebb hozza egymáshoz a feleket.

Figyelmeztető jelek

A többség ebben bízik akkor, amikor a megbocsátás mellett dönt: újra és újra. Csakhogy – figyelmeztet Rivkin – nem mindenki képes a változásra, van néhány tipikus jel, viselkedési minta, ami arra utal, hogy az illető – látszódjon bármilyen elszántnak a változtatásra – sosem fog kibújni a bőréből.

A szakértő szerint ilyen figyelmeztető jel a megbánás teljes hiánya, ha a múltjában is gyakran fordult elő megcsalás, illetve az is, ha elutasítja még a gondolatát is annak, hogy szakértő segítségét kérje és titkolózik, ha a telefonjáról, vagy az e-mailjeiről van szó.

Mikor adjuk ki végleg az útját?

A szakértő szerint mindenképpen érdemes a szakításon gondolkodni akkor – függetlenül attól, milyen régi kapcsolatról van szó – ha a megcsalások a sorozatos lebukások és nagy ígéretek után is folytatódnak. Rivkin szerint ilyen esetben szinte nulla az esélye annak, hogy a hűtlen fél valaha is változtatni tud majd a szokásain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik